Partij voor de Dieren: stop jacht op knobbelzwanen

Deel dit:

zwaanKRIMPENERWAARD – De Provinciale Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil dat de ‘wrede jacht’ op knobbelzwanen in Zuid-Holland wordt gestopt.

Het tv-programma Eén vandaag toonde woensdag beelden van mishandeling van de watervogels in de Krimpenerwaard. De provincie Zuid-Holland heeft een afschotontheffing verleend om de knobbelzwanen te doden. Maar dat mag alleen, zo stelt de Partij voor de Dieren, als er geen andere oplossing is en de zwanen aantoonbaar ernstige schade aanrichten aan gewassen.

Inmiddels zijn het Openbaar Ministerie en de politie een onderzoek begonnen naar deze vorm van dierenmishandeling. De Partij voor de Dieren gaat er komende week mondelinge vragen over stellen in de vergadering van Provinciale Staten.

Volgens de partij staat in het Zuid-Hollandse ‘Faunabeheerplan knobbelzwaan’ niets over preventieve middelen om deze dieren te verjagen en aanvullende voorwaarden. “Dit terwijl ervaringen in de provincie Groningen aantonen dat het verjagen met akoestische of visuele middelen net zo effectief is als afschot”, zegt fractievoorzitter Carla van Viegen. “En in de provincie Utrecht mogen knobbelzwanen alleen worden afgeschoten als er eerst minstens twee preventieve maatregelen zijn ingezet en alleen bij groepjes van vijftien of meer knobbelzwanen. In Noord-Holland wordt als extra voorwaarde in de ontheffing gesteld dat onnodig lijden voorkomen dient te worden.”

In Zuid-Holland mogen knobbelzwanen direct onbeperkt worden afgeschoten, ongeacht of er sprake is van schade. De Partij voor de Dieren wil daarom dat ook hier strenge voorwaarden worden gesteld aan het uitgeven van een afschotontheffing. Die zou alleen mogen worden verleend bij aantoonbare belangrijke schade aan gewassen.

Viegen: “Verder is gebleken dat de veertien jagers die toestemming hebben om onbeperkt knobbelzwanen af te schieten in de Krimpenerwaard, hun afschotontheffing ook ‘doorschrijven’ aan andere jagers of gasten. Ooggetuigen hebben gezien dat er alleen al in Stolwijk op zaterdagen vaak zo’n vijftig jagers actief zijn.”

Ze wil dat er onmiddellijk een einde komen aan de zwanenjacht. “Te meer omdat uit overzichten van het Faunafonds blijkt dat in de jaren 2012-2015 er geen enkele keer schade is gemeld door knobbelzwanen in de Krimpenerwaard. Het in onbegrijpelijk dat juist daar zo veel zwanen worden gedood.”

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marianne l'Ami zegt:

    Als ik beelden zie van hoe de mooie zwanen een afschuwelijke dood sterven door de idioten jagers dan vraag ik me af waar zijn wij in Nederland mee bezig totaal geen respect meer voor dieren ik word er heel verdrietig van en boos hoe lang duurt het nog voordat hier wat aan gedaan word wachten tot de zwaan is uit gestorven!!!!!!

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.