Onthulling laatste rotondekunst met extra feestelijk tintje

Deel dit:
rotondekunst1

(Foto: Rob Glastra Fotografie/Schoonhoven)

SCHOONHOVEN – De laatste van de vijf Zilverstad Rotondes wordt zaterdag 12 december onthuld. Op de rotonde Diamantplein verschijnt het kunstwerk ‘Van de Salmen en de silver’, een ontwerp van beeldend kunstenaar en goud- en zilversmid Ruud Vos.

Ruud Vos: “Dat Schoonhoven dé Zilverstad is, is uniek. Dat het ook een zalmstad was, is minder bekend. Met die dubbele historie wilde ik iets doen. Voor de rotonde ontwierp ik een zalm, uitgevoerd in verschillende diktes draad. Het gebruikte materiaal – hoogglans roestvrij staal dat elektrolytisch gepolijst werd tot het een zijdeglans kreeg – geeft het kunstwerk een mooie zilveren uitstraling. Het ontwerp heeft robuuste lijnen; je moet het gevoel krijgen dat de zalm omhoog springt en dat het water langs zijn zijden omlaag loopt.”

Extra feestelijk
Bir Muste, voorzitter van Stichting Zilverstadrotondes: “Omdat we met deze laatste rotonde een bijzonder project afsluiten, is het programma extra feestelijk.”

rotondekunst2

(Foto: Rob Glastra Fotografie/Schoonhoven)

Om 15.30 uur start de ‘Vijfrotondenloop’, georganiseerd door Avantri. De start en finish is op het terrein van Kommer Kluswijs, naast de rotonde Diamantplein. Om 16.45 uur wordt de rotondekunst officieel onthuld door Bir Muste, oud-burgemeester Dick de Cloe en burgemeester Tjerk Bruinsma.

Om 17.00 uur is de opening van de Nacht van het Zilver met de installatie van de nachtburgemeester en de bekendmaking van het winnend ontwerp van de ambtsketen van de gemeente Krimpenerwaard. Het feest bij het Diamantplein wordt om 17.30 uur afgesloten met een vuurwerkshow door Kommer Kluswijs. Daarna kan iedereen met fakkeldragers naar het centrum voor de Nacht van het Zilver. Op deze speciale avond zijn alle kunstwerken op de rotondes aangelicht.

Bijzonder project
In Schoonhoven zijn hiermee vijf rotondes voorzien van zilverkunst. Zo ziet iedereen direct waar Schoonhoven beroemd om is: zilver. Na een ontwerpwedstrijd onder de leden van het Schoonhovense goud- en zilversmidsgilde St. Eloy is een vijftal ontwerpen gekozen. Eerder dit jaar werden de werken van Jan van Nouhuys en Esther van Vliet onthuld.

rotondekunst3

Bir Muste: “Het is gewoon fantastisch dat, als de Zalm op 12 december geplaatst wordt, alle kunstwerken daadwerkelijk op de rotondes staan. Een droom die uitkomt. En verwondering elke keer als ik een rotonde benader en het kunstwerk in beeld krijg. Samenwerking is het sleutelwoord om iets voor elkaar te krijgen, alleen ben je nergens. Ruim vijf jaar geleden benaderde ik oud-burgemeester De Cloe met dit idee. Zijn advies was een breed draagvlak creëren en zorgde er mede voor dat het toenmalige Citymanagement, de Vakschool, het Gilde en het Zilvermuseum samen met mij een werkgroep wilde vormen. Oud-burgemeester Bonthuis was net zo enthousiast en adviseerde ons om een stichting in het leven te roepen. Vele vergaderingen en overleggen met allerlei betrokkenen hebben uiteindelijk geresulteerd in de realisatie van het Rotondeproject. En dan heb ik nog niet eens alle betrokkenen, de financiële bijdragen, de kunstenaars, de constructeurs, de gemeente, de provincie, het bestuur en de werkgroepen genoemd. Bijzonder wat je mét elkaar voor elkaar kunt krijgen.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.