Online petitie voor behoud Kerkplein Lekkerkerk

Deel dit:
Het Kerkplein in Lekkerkerk. (Foto: Google Streetview)

Het Kerkplein in Lekkerkerk. (Foto: Google Streetview)

LEKKERKERK – Op internet is een petitie gestart die oproept om het Kerkplein in Lekkerkerk in zijn huidige vorm te behouden. Er zijn inmiddels 54 handtekeningen verzameld.

De initiators van de petitie zien niets is het plan de PKN-gemeente van Lekkerkerk om de Grote of Johanneskerk uit te breiden met een aanbouw. Dit omdat deze een flink deel van het Kerkplein bestrijkt en – volgens hen- visueel uiterst onaantrekkelijk is.

Het twee verdiepingen hoge gebouw met een diameter van elf meter is gepland tegen de achtergevel van de monumentale kerk. De nieuwe aanbouw moet gaan dienen als pantry, kantoor en kinderopvangfaciliteit.

“Dit plan zal niet alleen voorgoed het eeuwenoude karakter van het plein schaden, maar ook veel parkeerplaatsen laten verdwijnen in de toch al overvolle dorpskern”, zo is te lezen bij de petitie. “De omvang van het gebouw is zo groot dat de ruimte die overblijft tussen de laad- en losstrook en het pand van Chinees restaurant Golden River slechts 3,30 meter bedraagt. Dit zal onherroepelijk de veiligheid van de vele fietsers en voetgangers die hier dagelijks passeren in gevaar gaan brengen. Ook voor de ondernemers in de dorpskern is dit een rampzalig plan, zij moeten het hebben van klanten die makkelijk hun auto kwijt kunnen. De uitwijk van klanten naar omringende dorpen is al zo groot en zal hierdoor alleen maar toenemen. Tevens zullen de vele jaarlijkse festiviteiten die op en rond het plein plaatsvinden moeten wijken.”

De initiatiefnemers wijzen er bovendien op dat de betreffende grond door de eeuwen heen als begraafplaats dienst heeft gedaan. “Deze grond ligt nog vol met graven, hier gaat een fatsoenlijk mens natuurlijk niet zomaar op bouwen. Daarom… stop dit plan bijtijds en dien vóór 1 oktober uw zienswijze bij de gemeente in, na deze datum worden eventuele bezwaren in zake deze kwestie niet meer behandeld.”

Klik hier voor de petitie.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jo.Heuvelman zegt:

    Geen aanbouw aan deze kerk er is al genoeg historie verdwenen

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.