Nieuw schilderij ‘De Breeje Hendrik’ onthuld

Deel dit:

SchilderijLEKKERKERK – In het plantsoentje tussen de bibliotheek en de Poolmanflat aan de Talmastraat in Lekkerkerk wordt donderdagmorgen 20 september om 10.30 uur een nieuw schilderij van de ‘Breeje Hendrik’ onthuld. Het huidige is door weersinvloeden in verval geraakt.

In 1956 werd tussen de huidige bibliotheek en de Poolmanflat een lange zeer brede sloot gedempt, in de dorpsmond ‘De Breeje Hendrik’ genaamd. De naam verwees naar Hendrik van der Graaf, een tamelijk gezette en vriendelijke man. In het dorp, vol met bijnamen, werd hij daarom ook wel de dikke, of vaker-de Breeje Hendrik genoemd. Hij kwam uit een geslacht van herenboeren en graanhandelaren. Zij waren ook altijd betrokken bij het burgerlijk- en kerkbestuur.

Hendrik van der Graaf werd geboren op 20 juli 1862 aan de Voorstraat 170. Na zijn huwelijk met Pieternella van der Graaf bleef hij daar wonen. Later ruilde hij met zijn broer en ging toen wonen in de woning ernaast op nummer 168. Op 2 november 1928 overleed hij daar. Beide woningen, met op de achtergrond de kerktoren, zijn afgebeeld op het schilderij van De Breeje Hendrik wat op een kolom staat in het plantsoentje.

Kanocentrum
In de Loet bezat hij ook een fraaie boerderij, de Hendrikshoeve. Ook deze boerderij is op het schilderij afgebeeld. Tijdens de verdere ontwikkeling van dit recreatiegebied is de boerderij afgebroken. De vrijgekomen ruimte, en de nog bestaande hooiberg, worden nu gebruikt door het kanocentrum.

Bij de bouw van het verzorgingscentrum in 1975 werd Hendriks bijnaam ‘De Breeje Hendrick’ aan dat huis verbonden.

Het huidige schilderij, gemaakt door de overleden Lekkerkerkse kunstschilderes Adrie Both, werd op 3 juni 2008 onthuld door een kleindochter van Hendrik van der Graaf. Aangetast door vocht
is het door de historische vereniging verwijderd om het op te knappen.

Eerbetoon
“Toen de lijst was verwijderd bleek dit onmogelijk”, vertelt bestuurslid Adri van Vliet van ‘Lekkerkerk door de Tijd’. “De bekende Lekkerkerkse kunstschilder Ben van der Wal bood spontaan aan om, als eerbetoon aan Adrie Both, in de geest van het oorspronkelijke, maar wel met eigen accenten, een nieuw schilderij te maken. Inmiddels is het schilderij gereed en wordt op donderdagmoren 20 september om 10.30 uur onthuld door de zorgmanager van de Breeje Hendrick, Marjon Vonck. Gelijktijdig met het nieuwe schilderij is ook het ANWB-infobord vernieuwd.”

Na de onthulling wordt door de historische vereniging in De Breeje Hendrick ten behoeve van de bewoners en bezoekers een replica van het schilderij aan haar overhandigd, zodat men ook daar kennis kan nemen van de ontstaansgeschiedenis van de naam van het verzorgingstehuis. Deze replica is gemaakt door de Lekkerkerkse ontwerper Jan de Kok.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.