Meest energiezuinige woning in Schoonhoven opgeleverd

Deel dit:
De energieneutrale woning aan de Patrijshof in Schoonhoven

De energieneutrale woning aan de Patrijshof in Schoonhoven

SCHOONHOVEN – Een nieuw huis laten bouwen die geheel energieneutraal is. Margreet en Cees Gouwens hebben met deze woning een lang gekoesterde wens gerealiseerd. De onlangs opgeleverde woning aan de Patrijshof in Schoonhoven heeft een schuin dak aan de zuidkant welke vol hangt met zonnepanelen. Er is bijna geen dakpan te bekennen. Daarnaast is er een warmtepomp die vanaf 100 meter diep in de bodem de warmte naar boven haalt maar ook teruggeeft.

Cees Gouwens is in zijn arbeidzame leven werkzaam geweest bij de gemeente Tilburg en TNO in de functies directeur Milieudienst en TNO Bouw. “Een energieneutrale woning bouwen is eigenlijk heel eenvoudig”, vertelt Cees enthousiast in een gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Je moet een aantal punten in acht nemen waaronder goed isoleren, warmte onttrekken en teruggeven aan de omgeving, alles tochtdicht maken en gebruik maken van zonnepanelen. De ideeën om dit voor elkaar te krijgen waren er twintig jaar geleden al. De techniek maakt het nu mogelijk om het ook te realiseren”.

Op de vraag of je op de leeftijd van Cees en Margreet niet moet denken aan een appartement o.i.d. geven beiden aan dit nog lang niet te willen. “We hebben een grote familie dus voldoende ruimte vinden we belangrijk. Maar we kunnen gelijkvloers wonen indien nodig. Daar hebben we al rekening mee gehouden”, aldus Margreet. De grote woning voelt behaaglijk aan als we binnenkomen. “En ik heb nog niet gestookt”, glundert Cees.

Vanuit het huis loopt een buizenstelsel naar zo’n honderd meter diep in de bodem. Daar wordt warmte onttrokken aan de bodem wat het huis verwarmt. In de warmere periode van het jaar wordt juist warmte aan het huis en de omgeving onttrokken en in de bodem opgeslagen. Daarmee is het mogelijk om met aanvulling van de zonnepanelen volledig energieneutraal te zijn. Sterker nog: door de grote hoeveelheid zonnepanelen wordt veel stroom teruggeleverd aan het centrale net. De woning werkt dus als een kleine energiecentrale.

In het ontwerp en realisatie van de woning heeft Cees veel overleg en input gegeven aan de architect, het installatiebedrijf en de bouwer. De woning is opgeleverd en brengt tot nu toe het gewenste resultaat. Als een huis zo goed is geïsoleerd en tochtvrij moet er natuurlijk goed geventileerd worden. Ook daar is over nagedacht. “De warmte die afgevoerd wordt gebruiken we om koude lucht van buitenaf op te warmen. Daarmee is het verlies van warmte tot een minimum beperkt”.

Natuurlijk zit er een kostenplaatje aan. “We hebben ons niet de vraag gesteld of de kosten er wel uitkomen. We willen duurzaam leven en onze bijdrage leveren aan het milieu en de toekomst”, besluit Margreet het gesprek. Een nobele gedachte wat uiteraard niet voor iedereen te realiseren is maar wel een voorbeeld kan zijn voor velen.

Komende zaterdag hoort u Cees Gouwens in een uitgebreid gesprek over dit onderwerp bij RTV Krimpenerwaard tussen 12.00 en 14.00 uur.

Kees en Margreet Gouwens bij de warmtepompen in hun woning

Cees en Margreet Gouwens bij de warmtepompen in hun woning

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.