Lesbrief over de Oude Hollandse Waterlinie

Deel dit:

lesbriefSCHOONHOVEN – Ruim honderd leerlingen van groepen 7 en 8 van de Ichtusschool en De Rank maken woensdagochtend in vestingstad Schoonhoven kennis met de Oude Hollandse Waterlinie. Onderdeel van de lesbrief ‘Een geschiedenis vol nattigheid’ is namelijk een ‘Waterliniedag for Kids’. In vier groepen trekken de kinderen door Schoonhoven en ontmoeten in een ochtend schutters, muzikanten, stadsgidsen en Wouter van de Waterlinie.

De start is in Zalencentrum De Overkant. Van andere vestingsteden komen onderwijskrachten en lokale historici naar Schoonhoven om met eigen ogen te zien en te ervaren hoe deze belevingsdag in de praktijk werkt.

Schermutseling
Tijdens deze belevingsdag over het grote water- en militaire verdedigingswerk uit de Gouden Eeuw tussen Muiden en Gorinchem krijgen kinderen een aardig beeld hoe het toen was. Bij één van de kanonnen laten schutters zien wat een schermutseling is. Stadsgidsen nemen de groepen mee op ontdekkingstocht over de vestingwal. Bij de Veerpoort leren de kinderen van rondtrekkende 17e eeuwse muzikanten een heuse smartlap en gaan ze vendelzwaaien. Terug in De Overkant geeft Wouter van de Waterlinie de jeugd een lesje geschiedenis over het Rampjaar 1672. Prins Willem III gaf in dat jaar namelijk opdracht de linie in werking te stellen en wist daarmee in de Hollandse Oorlog de Fransen te verslaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.