Kruidenrijk grasland goed voor bodem en koe

Deel dit:

kruidenOUDERKERK A/D IJSSEL – Speciaal voor agrariërs en andere belangstellenden is er donderdag 14 september een inloopmiddag over een proef met kruidenrijk grasland. Die vindt tussen 13.00 en 15.00 uur plaats op het land van Mart-Jan Verkaik aan de IJsseldijk Noord 147 in Ouderkerk aan den IJssel.

Er wordt gestart met een toelichting op het inzaaien en het nut van kruidenrijk grasland voor een vitale agrarische sector. Daarna begint de grondbewerking en het inzaaien met vijf verschillende kruidenmengsels. Tot 14.00 uur is wethouder Jan Vente aanwezig om de proef toe te lichten. De pilot wordt uitgevoerd in het kader van het project ‘gezonde bodem, gezonde koeien’ als onderdeel van het landbouwprogramma van de gemeente Krimpenerwaard.
 
Kruiden hebben positieve invloed op kringloop bedrijf
De bodem is de basis voor het melkveebedrijf. De bodem vormt samen met achtereenvolgend het gewas, de koe en de mest de kringloop van het bedrijf. Hoe beter deze kringloop draait, hoe beter voor de portemonnee en het milieu. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat kruiden de kringloop positief beïnvloeden. De kruiden verbeteren de benutting van stikstof en de draagkracht van de bodem. En kruiden dragen bij aan de gezondheid van koeien. 
 
Vijf melkveehouders aan de slag met hun gras
In de Krimpenerwaard gaan vijf melkveehouders aan de slag om kruiden in hun grasbestand te integreren. Mart-Jan Verkaik legt proefveldjes aan en Martin de Jong uit Haastrecht zaait een strook kruidenmengsel in zijn bestaande grasland door. De overige drie deelnemers kiezen ook voor doorzaaien naar aanleiding van een botanische analyse van hun huidige grasbestand.

De komende jaren wordt de impact van deze proeven gevoerd en worden ze verder doorgevoerd. Deze pilot is een opmaat voor een breder gebruik van kruiden in de melkveehouderij.

De pilot is een gezamenlijk project van de gemeente Krimpenerwaard, de provincie Zuid-Holland, het Veenweiden Innovatiecentrum, Programmabureau Veenweiden Krimpenerwaard, Kennis Transfer Centrum Zegveld en PPP Agro Advies.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.