Kansen waterrecreatie en erfgoedbeleving Hollandsche IJssel verder ontwikkeld

Deel dit:

ijsselREGIO – Gemeenten aan de Hollandsche IJssel gaan ideeën en kansen voor recreatieve en toeristische activiteiten op en langs het water verder uitwerken. Dat is de uitkomst van een tweede bijeenkomst maandag met maatschappelijke organisaties, recreatieondernemers, bestuurders en ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen en raadsleden van de gemeenten aan de rivier. Volgend jaar zomer komen de gemeenten met een programma.

Langs de IJssel waren in de 13e tot 19e eeuw veel steenfabrieken gevestigd, voor de bouw van kastelen, kerken, stadswallen, bolwerken en kademuren. De klei werd uit de (uiterwaarden van de) IJssel gebaggerd en had een samenstelling waarvan een zogenaamde ijsselsteen (kleine, gele steen) kon worden gebakken.

Oorspronkelijk was de Hollandsche IJssel een open rivier, zonder sluizen of dammen, maar wel met sterk wisselende waterstanden. Nu is de rivier door de Waaiersluis bij Gouda gescheiden in een getijdengedeelte en een gekanaliseerd gedeelte. Beiden bieden kansen voor beleving van de rivier en van de cultuurhistorie op de oevers.

De bijeenkomst van maandag was een vervolg op een eerdere bijeenkomst in mei. Er was destijds zoveel enthousiasme onder de deelnemers, dat besloten werd daaraan een vervolg te geven. Er is een Kansenkaart Hollandsche IJssel ontwikkeld. De afgelopen periode kon iedereen die dat wilde daarop zijn of haar eigen inbreng aanleveren. Uit het grote aanbod zijn ambitielijnen samengesteld onder andere op het gebied van vlotte, veilige en duurzame vaarroutes, cultuurhistorie en het koppelen van al bestaande routes en promotiemateriaal in het gebied op en rond de Hollandsche IJssel. Op de bijeenkomst werd dit gepresenteerd en is verder gesproken hoe die ambities te bereiken zouden zijn.

“De Hollandsche IJssel – van IJsselstein tot Capelle – heeft alles te bieden dat typisch Nederlands is; molens, kaas, stroopwafels, appels, boomgaarden, prachtige verhalen uit het verre verleden, mooie fiets- en wandelmogelijkheden”, zegt wethouder Andre Muller van de gemeente Zuidplas. “Laten we al het moois dat we al te bieden hebben, zoals cultuurhistorische route apps, de producten uit ons gebied en de historie van de Hollandsche IJssel zelf aan elkaar verbinden. Dan maken we van de Hollandsche IJssel misschien wel de mooiste rivier van Nederland.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.