Jubilerend Women Sports Only: ‘Dit is meer dan een sportschool’

Deel dit:
(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Het team van Women Sports Only, met links Hanny, tijdens de jubileumreceptie. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

SCHOONHOVEN – Dat een sportschool die zich uitsluitend op vrouwen richt bestaansrecht heeft, bewijst Women Sports Only in Schoonhoven.

Bij binnenkomst op deze stormachtige woensdagmorgen word ik begroet door een zevental dames, die hun groepsles gezamenlijk afsluiten aan de koffietafel. Het is een gezellige bedoening.
“Dit geeft meteen de sfeer van Women Sports Only goed weer”, verwelkomt Hanny Rozendaal me. “Dit is meer dan een sportschool, het is soms bijna een buurthuis. Er ontstaan vriendschappen en leden spreken onderling af om andere activiteiten te ondernemen. Zo hebben we pas met een groep meegedaan aan de Oliebollenloop. Ruim dertig vrouwen, van wie sommigen nog nooit hadden hardgelopen, hebben na een speciaal trainingsprogramma de 6,4 kilometer afgelegd. Na afloop heb ik ze beloond met een medaille, zo trots was ik op ze.”

Vervolgens: “Ook bieden we ruimte aan niet-sportgerelateerde activiteiten zoals een vintage kledingparty (27 januari) en het Live is for Living-event (25 mei). Niet-leden zijn daarbij ook welkom, zodat ze in een ongedwongen sfeer kennis kunnen maken met Women Sports Only.”

Roer om
De van oorsprong Ammerstolse, maar inmiddels al jaren in Schoonhoven woonachtige sportschooleigenaresse sprong vijf jaar geleden met Women Sports Only in het diepe. “Ik begreep dat hier behoefte aan was. Werkzaam als verkoopster in de keuken- en badkamerbranche besloot ik het roer om te gooien. Een eigen sportschool speciaal voor vrouwen, waarom niet?”, aldus Hanny.
Ze lacht als ze aan de beginperiode denkt. “Ik had eigenlijk veel te weinig apparatuur om deze grote ruimte te vullen. Daarom hebben we alles maar lekker ruim opgezet en een megagrote koffietafel neergezet als opvulling. Die is echter nu regelmatig te klein voor alle dames die aanschuiven.”
Van enkele tientallen leden in de beginperiode naar een paar honderd sportievelingen nu. “Ik kan rustig zeggen dat het goed draait”, constateert ze tevreden. “De leden komen niet alleen uit Schoonhoven en directe omgeving. Ook vrouwen uit bijvoorbeeld Krimpen aan den IJssel, Montfoort en de Alblasserwaard weten Women Sports Only te vinden.”

Maar waarom kiezen die vrouwen voor een sportschool waar mannen niet welkom zijn? “Iedereen heeft haar eigen reden, maar over het algemeen willen zij hier gewoon ongedwongen sporten, zonder zich bekeken te voelen. De drempel van een reguliere sportschool is over het algemeen vrij hoog, hier is die net wat lager. Ik merk het zelf aan vrouwen die voor het eerst een kijkje komen nemen. Ze voelen zich gelijk thuis.”

En richtte Hanny zich in de beginperiode op 35-plussers, inmiddels werken ook veel tieners en twintigers zich aan de Lopikerstraat 79 in het zweet. “Fantastisch vind ik dat”, meldt Hanny.

Overgewicht
Het aanbod van Women Sports Only is heel divers. Van groepslessen (o.a. pilates en total body) naar leefstijlprogramma’s en van personal training tot voedingsadvies.

Hanny, die inmiddels met meerdere diploma’s op zak de badkamer- en keukenbranche definitief achter zich heeft gelaten: “We zijn een door Efaa en FitVak erkend Landelijk Overgewicht Preventiecentrum en werken volgens de nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad. Om het plaatje compleet te maken hebben we ook een schoonheidssalon (Tess Schoonackers) en een zonnestudio binnen de muren.”

Stap voor stap wordt het succes verder uitgebouwd. “Daarbij spelen we in op de vraag. De sportschool heeft in 2015 een complete metamorfose ondergaan en via professionele reclame-uitingen komt onze boodschap goed over. Inmiddels werken we in een team van vier instructrices (naast Hanny ook Marianne de Lange, Jacqueline Rooken en Esther Broeders, red.). Dat had ik vijf jaar geleden allemaal niet kunnen bevroeden.”

Alle informatie: www.womensportsonlyschoonhoven.nl of via Facebook.

Tekst: Robert van der Hek/Het Kontakt.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.