‘Je moet het gewoon een keer proberen’

Deel dit:
blindrun

Mila en Carolien.

GOUDERAK – Mila van der Valk (17) uit Gouderak loopt zaterdag 10 oktober zij aan zij met Carolien Noorlander The Blind Run in het Máximapark in Utrecht. Bij deze sponsorloop lopen de deelnemers met z’n tweeën, via een kort lint met elkaar verbonden. De ene loper kan wél zien, de ander is geblinddoekt, blind of slechtziend. Dat maakt lopen lastig, spannend én een kwestie van vertrouwen. Organisator Bartiméus Sonneheerdt wil zo aandacht vragen voor de impact van blind of slechtziend zijn én zoveel mogelijk geld inzamelen voor blinde en slechtziende kinderen.

Als ambassadeur van The Blind Run kan Mila precies uitleggen waarom deze sponsorloop hard nodig is. “Mensen met een visuele beperking kunnen veel, maar we moeten het ook voor ze mogelijk maken. Zij verdienen het net zo goed als ieder ander om ook mee te kunnen doen in onze maatschappij.”

Interesse
“Ik ben er al langer in geïnteresseerd hoe het is om blind of slechtziend te zijn”, vervolgt Mila. “Ik doe er ook onderzoek naar voor een schoolproject. In het kader van dat project organiseer ik in november zelf een Blind Run op mijn school, het Coornhert Gymnasium in Gouda. Ook van deze loop gaat de opbrengst naar projecten voor blinde en slechtziende kinderen.”

Maar eerst staat The Blind Run op 10 oktober op de agenda. Mila loopt samen met Carolien. “We kennen elkaar al ons hele leven, we zijn heel goede vriendinnen. We hebben altijd samen gesport, dus lopen we ook samen The Blind Run. Ik loop geblinddoekt en Carolien heeft de begeleidende rol. We hebben ontdekt dat het makkelijker gaat als je zo dicht mogelijk bij elkaar loopt, dan kun je beter afstemmen.”

Opbrengst naar 3D project
Het geld dat de sponsors van Mila en Carolien doneren gaat naar een veelbelovend project: 3D printen voor voelbaar onderwijs. Met dit project wil Bartiméus Sonneheerdt onderzoeken welke mogelijkheden het 3D printen biedt voor het onderwijs aan blinde en slechtziende kinderen. Om daarna een reeks voelbare, interactieve modellen te ontwikkelen. Mila: “Ik vind dit een hele vooruitgang. Ik heb weleens gehoord dat het een uitdaging kan zijn om aan leerlingen met een visuele beperking les te geven. Maar met 3D geprinte modellen kunnen deze leerlingen alles wat je niet kunt zien, ontdekken door te voelen.”

“The Blind Run is een unieke en inspirerende ervaring, met een prachtig doel. Je moet het gewoon een keer proberen!”, besluit Mila.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.