Jan Larooy is de oudste APK-keurmeester van Nederland [video]

Deel dit:

larooyKRIMPEN A/D LEK – Sleutelen, dat is het liefst wat ik doe. Dat zegt Jan Larooy (88) uit Krimpen aan de Lek. Hij is de oudste APK-keurmeester van Nederland. Over twee weken moet hij weer examen doen voor de APK keuring. “Daar ben ik nu al weer een beetje zenuwachtig voor”, zegt hij.

Al 72 jaar zit hij in de autovak. “Ik ben op m’n zestiende begonnen. Vlak na de oorlog moesten al die oude auto’s die vijf jaar in de hooiberg hadden gestaan, worden opgeknapt. Ik heb m’n monteursdiploma gehaald en ben toen bij de Volvo garage van Goudriaan in Capelle aan den IJssel gaan werken.”

Later begon hij voor zichzelf in de begin jaren zestig in Krimpen aan de Lek. “Dat was aan de Schoolstraat, in een schuurtje.” Dat ging goed. Zo goed zelfs dat de hele straat vol met auto’s stond en dat kon niet in een woonwijk.

“Ik had ondertussen grond gekocht aan de Constantijn Huygenstraat. Maar ik had geen geld om er op te bouwen. Lenen deed je in die tijd nog niet. De burgemeester belde me want ik kon niet blijven in de Schoolstraat. Hij zei, je hebt toch die grond gekocht? Ja, zei ik maar ik heb geen geld om er te bouwen.”

Door toedoen van de toenmalige burgemeester, en door zelf een houten huisje te bouwen, kon er uiteindelijk een garage worden gebouwd.

Jan Larooy werd bijgestaan door zijn vrouw. En dat gebeurt tot op de dag van vandaag nog. “Als er weer een auto met pech staat en die moet worden opgehaald doen we dat samen. Dan zie je twee van de grijze koppies”, lachen ze samen.

Het liefst zit Larooy met zijn hoofd onder de motorkap. “Als er ’s morgens een auto op de brug staat, dan heb ik het naar m’n zin. Dan kan ik weer aan de slag.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.