Inwoners Krimpenerwaard mogen blik in glasbak gooien

Deel dit:

blik1 KRIMPENERWAARD – De gemeente Krimpenerwaard start vanaf april een proef waarbij metalen verpakkingen in de glasbak mogen. De slogan van de proef is ‘Werp eens een blik in de glasbak!’. De gemeente heeft met deze unieke en innovatieve manier van metaal scheiden een primeur in ons land. Voor deze landelijke proef werkt de gemeente samen met afvalinzamelaar Cyclus NV en afvalverwerkingsbedrijf SUEZ.
                  
De gemeente Krimpenerwaard wil de landelijke doelstelling voor afvalscheiding (de VANG-doelstelling) halen. Dat betekent een maximale hoeveelheid restafval van honderd kilogram per inwoner per jaar en dat inwoners in 2020 minimaal 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden aanbieden. Om de afvalscheiding te stimuleren is al diftar ingevoerd en zamelt Cyclus wekelijks plastic verpakkingsmateriaal en drankenkartons in.

“Steeds meer gemeenten kiezen voor de inzameling van metalen verpakkingen bij het plastic verpakkingsafval en de drankenkartons – PMD-inzameling. Onze verwachting is dat de inzameling van metalen verpakkingen in de glasbak een aantal voordelen heeft ten opzichte van PMD-inzameling”, vertelt wethouder Pieter Neven. “Wij denken bijvoorbeeld dat blik bij het glas makkelijker te sorteren is en meer milieuwinst oplevert dan bij PMD-inzameling. Ook verwachten wij dat deze innovatieve inzamelmethode financieel gunstiger is. Dat helpt ons om de afvalstoffenheffing voor onze inwoners zo laag mogelijk te houden. We zijn daarom erg blij dat inzamelaar Cyclus en verwerker Suez meewerken aan deze innovatieve proef.”

blik2

De kinderen van groep 4 van basisschool De Schakel uit Ouderkerk aan den IJssel hielpen de wethouder om de eerste ingezamelde blikjes in de glasbak te gooien.

Naast het inzamelen van afval adviseert Cyclus gemeenten over hoe zij de VANG-doelstellingen kunnen realiseren. Directeur Jan Krapels is dan ook enthousiast over deze innovatieve pilot. “Een belangrijke voorwaarde voor het succes is dat we het inwoners makkelijk maken om grondstoffen te scheiden. Het is dus slim om voor een inzamelsystematiek te kiezen die bekend is. Bijna iedereen kent de glasbak, Nederlanders leveren 80 procent van het glas gescheiden in. Nu kunnen de metalen verpakkingen in één moeite mee. We zijn erg benieuwd naar de resultaten.”

“SUEZ is altijd op zoek naar de meest efficiënte en duurzame methode voor de verwerking van afval en het verwerken tot nieuwe grondstoffen. We ondersteunen dan ook graag innovatieve pilots zoals deze in de Krimpenerwaard en we zijn ook erg benieuwd naar de resultaten”, vertelt SUEZ-directeur Luc Verhagen. “Naast het scheiden van blik uit glas wordt bovendien ook het glas ongesorteerd aangeleverd en dit wordt volautomatisch gescheiden in de diverse kleuren. Dit levert op alle vlakken winst en maakt het voor de burger makkelijk.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.