IJsbaan in Ammerstol in de herfstvakantie [video]

Deel dit:
ijsbaan

ijsbaan

AMMERSTOL – ‘It giet oan’: Van 3 tot en met 28 oktober komt er een 400 meter kunstijsbaan te liggen op de huidige skeelerbaan in Ammerstol.

IJsclub Vooruitgang bestaat dit jaar 125 jaar en de komst van de kunstijsbaan is het jubileumcadeau dat de jarige ijsclub wil geven aan de 2500 leden en andere schaatsliefhebbers.

Het laatste weekend wordt een topsportweekend gehouden met een Mass start competitiewedstrijd en mogelijk ook een marathon waar de schaatstop zijn opwachting maakt.

Een kaartje voor de schaatsbaan kost 5,50 euro, schaatsen huren kost 2 euro, de openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 21.00 uur, in het weekend van 11.00 tot 23.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur. Er is koek en zopie verkrijgbaar tegen commerciële prijzen.

Slapeloze nachten
Een nacht ijs en de baan is open in Ammerstol. De baan is altijd een van de eerste schaatsbanen in Nederland die open als het vriest. Maar zo ging het dit keer niet. “Ik moest even slikken en soms heb ik nog wel eens slapeloze nachten”, zegt ijsclubvoorzitter Jan Timmerman naar aanleiding van de kosten van 400.000 euro voor een ijsbaan a la Rotterdam en Amsterdam.

Maar dat mag de ijspret niet drukken; Jan den Ouden, bedenker van de 400 meter baan, kreeg de handen al snel op elkaar: “Ik ben een chauvinist, en ik doe er alles aan om Ammerstol op de kaart te zetten”, zegt het 78-jarige erelid van de ijsclub.

Er is bewust gekozen voor de drie weken in oktober zodat iedereen in de verste uithoek van Nederland kan komen schaatsen in de herfstvakantie. Met de gemeente Krimpenerwaard is er afgesproken dat alle basisscholen de gelegenheid krijgen om de ijzers onder te binden. En ook komt er een ijsdisco voor de jeugd. Met name wil Vooruitgang de jeugd bereiken.

18 transporten
Ice World, die de baan gaat aanleggen, zag het Ammerstolse initiatief eerst niet zitten: “In oktober is het 16 graden, het waait, en het regent. Het is een enorm ambitieus plan en er moet heel veel gebeuren om het te laten slagen.” Zo vinden er straks 18 transporten plaats en er is besloten om de koelmachines te laten draaien op krachtstroom, zo mogelijk groene energie.

Voor het plan is inmiddels 300.000 euro toegezegd en de ijsclub is hoopvol om ook de laatste 100.000 euro bij elkaar te krijgen. “Bij deze nogmaals een oproep aan het bedrijfsleven in de regio om aan te haken met elkaar en dit waanzinnig mooie project te realiseren”, zegt Jan den Ouden.

De jarige ijsclub rekent op 25.000 bezoekers. Parkeren kan straks mogelijk op een van de weilanden in de buurt en de ijsclub wil een schaats-pendelbus tussen een grote parkeerplek en de schaatsbaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.