Hitte: vooral wespen vormen een plaag

Deel dit:

wespenLEKKERKERK – Nu het Nationaal Hitteplan van kracht is krijgen ook in onze regio steeds meer plaatsgenoten te maken met de gevolgen van de aanhoudende droogte en warmte. RTV Krimpenerwaard neemt dezer dagen zo nu en dan een kijkje bij bedrijven en instellingen die meer dan andere rekening moeten houden met de weersomstandigheden.

Vandaag keken we mee met Hans de Groot. Deze Lekkerkerker verdient zijn brood met het bestrijden van ongedierte en heeft het op dit moment meer dan druk met het bestrijden van wespen.

Door het aanhoudende warme weer hebben duizenden wespen zich genesteld in spouwmuren, onder goten en zelfs in de open lucht onder afdaken. Dat geeft veel overlast, want een volgroeid wespennest bestaat doorgaans uit vijfduizend of meer exemplaren. In een rij van drie woningen haalde Hans eerder al twee nesten leeg en vanavond zijn er nog twee aan de beurt. Vier nesten op rij en dat is geen uitzondering.

“In dit geval is het vrij eenvoudig”, wijst Hans als hij aan de slag gaat. “Het nest heeft maar één ingang en dan is het een kwestie van wat giftig poeder inspuiten dat door de wespen zelf verder mee naar binnen wordt genomen. Zodra dat spul de koningin bereikt en zij doodgaat is het over en uit met de kolonie.” Ingewikkelder wordt het als een nest meer ingangen heeft. “Sta ik aan de ene kant te spuiten, komen ze er aan de andere kant uit en zijn dan tamelijk agressief.” In zo’n situatie trekt Hans een beschermend pak aan. “Aan wespensteken ben ik inmiddels wel gewend, maar het moeten er niet teveel worden.”

Muskusratten
Het bestrijden van ongedierte is Hans de Groot met de paplepel ingegoten. “Ik ben opgegroeid op een boerderij en heb mijn vader van jongs af aan geholpen met het vangen van mollen, muizen, ratten en ander gespuis in en rond onze stallen.” Veertig jaar geleden trad hij in dienst van het waterschap en sindsdien trekt hij de polders van de Krimpener- en Lopikerwaard door op zoek naar muskusratten. “Een prachtig bestaan midden in de natuur”, vindt hij nog steeds.

wespen1

Zijn talent om overlast gevend ongedierte met succes de nek om te draaien bleef niet onopgemerkt en hij kreeg steeds meer opdrachten van particulieren en bedrijven. Reden genoeg om een eigen onderneming op te starten naast zijn baan als muskusrattenbestrijder. Sinds begin dit jaar opereert Hans onder de naam De Groot Faunabeheersing en rukt hij desgevraagd uit voor het verdelgen van de meest uiteenlopende soorten ongedierte. Variërend van muizen, ratten en mollen, bedwantsen, mieren en zilvervisjes tot muggen, vliegen en wespen. Voor elke soort heeft hij zo zijn eigen methoden en materialen.

Hans de Groot vindt het prachtig om mensen van hun probleem af te helpen. “In de polder ben ik altijd alleen en nu kom ik met allerlei mensen in aanraking”, vertelt hij enthousiast. “En meestal laat ik ze reuze blij achter.”

Vanavond stonden er maar liefst zes wespennesten in de agenda van Hans. “Aan ander ongedierte kom ik op het ogenblik nauwelijks toe.” Wie de hulp van Hans de Groot wil inroepen kan contact met hem opnemen via www.degrootfaunabeheersing.nl. Daarop is ook zijn telefoonnummer te vinden.

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.