Hartelijk welkom voor statushouders Lekkerkerk [video]

Deel dit:

lunch2 KRIMPENERWAARD – In de bibliotheek van Lekkerkerk werd donderdag een welkomstlunch geserveerd voor een groep nieuwe inwoners van het dorp. Het gaat om zogenaamde statushouders; mensen die vanuit Syrië naar Nederland zijn gevlucht en hier een verblijfsvergunning hebben gekregen. De bijeenkomst was een initiatief van de bibliotheek samen met de gemeente Krimpenerwaard, Vluchtelingenwerk en Krimpenerwaard Intercultureel.

De statushouders – twee gezinnen en zes alleenstaanden – hebben hun intrek genomen in het oude politiebureau aan de Koninginneweg, dat al geruime tijd leeg stond. Het pand heeft voor de duur van vijf jaar een woonbestemming gekregen.

Burgemeester Roel Cazemier heette de nieuwe inwoners donderdag welkom namens het gemeentebestuur. “Fijn dat u in Lekkerkerk een woonplek heeft gevonden. Ik hoop dat u zich hier snel thuis zult voelen.”

lunch3

Cazemier vond het “fantastisch” om te zien, dat naast de mensen van de bibliotheek, Krimpenerwaard Intercultureel en Vluchtelingenwerk, ook andere inwoners spontaan naar de bibliotheek waren gekomen om de nieuwe Nederlanders te verwelkomen. “Ik sprak net een mevrouw die 25 jaar geleden vanuit Koerdistan is gekomen en die woont nu hier in Lekkerkerk. Geweldig dat u hier ook bent.”

Cazemier gaf de nieuwe Koninginneweg-bewoners een belangrijk Nederlands woord mee: gratis. “De bibliotheek heeft koffie en thee gratis. En ook WiFi is hier gratis. Gratis internet. Bij de gemeente is niets gratis. Dus u moet hier in de bibliotheek zijn, want daar is het leuk en gezellig.”

In de bibliotheek aan de Talmastraat worden wekelijks Nederlandse taallessen gegeven. “We werken daarbij samen met Krimpenerwaard Intercultureel en Vluchtelingenwerk”, vertelde bibliothecaris Gerda Blok.

lunch4

“Taal is heel belangrijk”, benadrukte ook wethouder Lavinja Sleeuwenhoek. Zij heeft vluchtelingenwerk in haar portefeuille. “Kom naar de bibliotheek. Leer de taal. Wij heten jullie welkom. Ik hoop dat jullie je dat ook voelen. Als er wat is, vraag het. Dat is heel belangrijk voor ons en voor jullie.”

Lees ook: Statushouders nemen intrek in oude politiebureau Lekkerkerk.

lunch1

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.