Haastrecht trots op rotondekunst [foto’s/video]

Deel dit:

Rotonde kunst Haastrecht-2015-2HAASTRECHT – De wethouders Dilia Blok en Lavinja Sleeuwenhoek onthulden zaterdag, samen met de Haastrechtse oud-schaatser Hein Vergeer, de rotondekunst in Haastrecht.

Op de rotonde in Haastrecht zijn twee silhouetten van schaatsers in cortenstaal te zien, een ontwerp van de kunstenaars Mariëlle Azim en Dick Aerts. Het kunstwerk ‘De Schaatsers’ verbeeldt de schaatscultuur van dit stadje in de Krimpenerwaard en verwijst naar de succesvolle Haastrechtse schaatskampioenen uit de jaren tachtig en negentig: Hein Vergeer en Leo Visser.

De Historische Vereniging Haastrecht en VlistOnderneemt zijn drie jaar bezig met plannen tot het verfraaien van de rotondes in Haastrecht en Stolwijk, als representatieve entree van de dorpen. De rotonde in Haastrecht is nu opgeleverd, vóór de doorkomst van de Tour de France op zondag 5 juli. In Stolwijk wordt het ontwerp van kazen door Jan de Borst en Andrea Dogterom verder uitgewerkt. De ontwerpen zijn door een vakjury uitgekozen uit 23 inzendingen. Zij hebben de ontwerpen beoordeeld op visuele aantrekkelijkheid, randvoorwaarden, uitvoerbaarheid en financiële haalbaarheid.

Centrumvisie-plan
Voorzitter van de Historische Vereniging Haastrecht, Hans Kattenwinkel, verwelkomde de gasten en stelde de beide ontwerpers van de schaatsers aan de bezoekers voor. Mede namens VlistOnderneemt bedankte hij de gemeente, alle sponsors en de vele vrijwilligers die dit project met hun steun tot een goed einde wisten te brengen. Hij deed een oproep aan de gemeente Krimpenerwaard om nu, na het realiseren van dit project, ook de andere onderdelen van het verleden jaar goedgekeurde Centrumvisie-plan ter hand te nemen. Dit plan tot verfraaiing van de openbare ruimte vraagt dringend om uitvoer en zal zeker bijdragen het stadje Haastrecht aantrekkelijk en vitaal te houden.

Beide wethouders hielden een toespraak. Sleeuwenhoek complimenteerde de kunstenaars en gaf aan: “Ik ben blij dat de ondernemers nauw betrokken zijn bij de totstandkoming van het kunstwerk. Ik vind het beeld erg passend op deze locatie. Een zeer geslaagd kunstproject!”.

Blok sprak over de Krimpenerwaard als recreatiegebied en over de doorkomst van de Tour de France op 5 juli: “Deze rotonde is voor veel bezoekers van de Tour de eerste aanblik van het dorp. Dankzij het kunstwerk en het TOP-overstappunt ligt deze rotonde er prachtig bij en hebben wij een mooi visitekaartje gecreëerd!”.

Skeeleraars
Na de onthulling van de schaatsers, startte een groep skeeleraars. Zij maakten een openingsronde over de rotonde. Daarna werd het bord over het kunstwerk onthuld bij de TOP-locatie. Na afloop werd er nagepraat onder genot van een hapje en drankje.

Foto’s: Jan Trouwborst.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.