Grote drukte op station Stormpolder

Deel dit:

spoor2 KRIMPEN A/D IJSSEL – Het was zaterdag overvol op de perrons van station Stormpolder waar de hele middag en avond tientallen kinderen stonden te wachten om een ritje met één van de stoomtreintjes te kunnen maken.

De leden van modelbouwvereniging Stormpolder hadden drie stoomlocomotieven met wagons op de baan en die konden de drukte maar net aan. Het prachtige nazomerweer zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij die grote toeloop, maar de bezoekers kwamen toch vooral om te genieten van de op schaal nagebouwde locomotieven en het bij jong en oud populaire tochtje over de spoorbaan.

Ze kwamen niet voor niets want op deze laatste rijdag van het jaar waren er volop mogelijkheden om te genieten. Niet alleen op de grondbaan, die compleet met seinen, wissels en spoorwegovergangen over het hele terrein loopt, maar ook van de hoogbaan met z’n smallere spoor en van de modeltreinen die zonder passagiers hun rondjes reden.

spoor1

“Het publiek is altijd welkom tijdens onze rijdagen, iedere tweede en vierde zaterdag van de maand van april tot en met oktober. Maar deze laatste dag van het seizoen maken we er altijd iets bijzonders van”, vertelt Alexander Heijnsdijk, voorzitter van de circa zestig leden tellende vereniging. Zo ook op deze zaterdag. De treinen bleven rijden tot 21.00 uur in een met olielampen verlicht decor en veel kinderen die het evenement in de avonduren bezochten brachten traditiegetrouw een lampion mee.

spoor3

“Het spoor ligt er alweer 33 jaar”, aldus Heijnsdijk, “ooit geschonken en aangelegd door het toen nog aanpalende constructiebedrijf Hollandia.” In de jaren er na is er natuurlijk veel verbeterd en uitgebreid. Allemaal het werk van de leden zelf. De voorzitter wijst onder meer op de twee units langs de baan die worden gebruikt voor opslag van het materiaal en als plek waar de leden onder het genot van koffie of een andere versnapering uitgebreid kunnen bomen over hun hobby. En dat gebeurt natuurlijk veel. Want de leden van de modelbouwvereniging zijn allemaal liefhebbers die in hun eigen schuurtje knutselen aan hun stoommachines en hun kennis en ervaring maar al te graag delen. Op de baan kunnen zij het resultaat van hun bezigheden iedere veertien dagen testen. Het is natuurlijk altijd weer spannend of de treinen die met behulp van hete kolen onder stoom worden gebracht ook echt werken. Lukt dat eens een keer niet dan zijn adviezen van andere clubleden natuurlijk goud waard.

Heijnsdijk en zijn leden genieten zelf volop op deze laatste zaterdag van het seizoen. Niet alleen van hun hobby maar ook van het toegestroomde publiek. “Omdat we dit al zo lang doen zien we hier kinderen met ouders die hier zelf in hun jonge jaren al hebben rondgereden”, lacht de voorzitter vrolijk.

spoor4

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.