‘Glasvezel op de Lageweg’: licht aan het einde van de tunnel

Deel dit:

glasvezel1OUDERKERK A/D IJSSEL – Er gloort licht aan het einde van de tunnel voor de bewoners van de Lageweg, IJssellaan en IJsseldijk Noord. Voor hen komt snel internet nu echt dichtbij. Dinsdagavond was er een voorlichtingsavond waar KPN en de Rodin Group hebben aangegeven wat ze kunnen doen om breedband internet in het buitengebied van Ouderkerk aan den IJssel te krijgen.

“KPN zegt in 2018 te kunnen leveren en Rodin binnen een maandje”, vertelde Marcel Kouwenberg van het burgerinitiatief ‘Glasvezel op de Lageweg’ zaterdagochtend in het programma De Waard op de Kaart van RTV Krimpenerwaard. Samen met een aantal buurtgenoten constateerde hij dat bewoners van het Ouderkerkse buurtschap geen of slechte verbindingen hebben. “Iedere dag hoor je de aanbiedingen voor interactieve televisie, bestellen via internet of films kijken op bestelling. Bijna overal is het mogelijk maar niet bij ons. We zijn het zat dat er bij ons geen normale internetverbinding is.”

Mast
Het verschil in levertijd zit ‘m volgens Kouwenberg in het feit dat KPN eerst een verbinding moet maken met de telefoon-verdeelkast. “Ze gaan vervolgens het bestaande kopernetwerk gebruiken. Het heeft alles met planningen te maken. Het is een groot bedrijf en 2017 zit al helemaal vol. Rodin Group biedt een draadloze oplossing. Zodra we 75 man hebben, kan er een mast geplaatst worden. Twee weken nadat deze staat, kan de eerste bewoner worden aangesloten.”

Rodin garandeert een internetsnelheid van 50 Mbps, KPN tussen de 20 en 100 Mbps. Kouwenberg: “Daar kun je heel veel mee.” De bewoners mogen nu via de -website van ‘Glasvezel op de Lageweg’ stemmen aan welke provider ze hun voorkeur geven. Halverwege deze maand sluit de stemronde en is de winnende partij bekend. “Of augustus 2016 hebben we hier breedband internet of in 2018.”

De persoonlijke situatie van bewoners is volgens Kouwenberg leidend bij de keuze voor een van de aanbieders. “Rodin vraagt een bedrag aan aansluitkosten, KPN vraagt dat nu ook nog, maar schermt ook met dat dit mogelijk aan het eind van het jaar niet meer het geval is. Dat kan bepalend zijn en sommige mensen zijn tevreden met de 2Mbits die ze nu hebben. Dus hoe groot is de pijn nu eigenlijk, hoeveel last heb je als gezin van het feit dat je nu geen Netflix hebt, niet kan video bellen of de kinderen niet genoeg hebben voor het doen van hun huiswerk.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.