Gerecycled asfalt voor stuk weg bij Ouderkerk [video]

Deel dit:

asfalt1OUDERKERK A/D IJSSEL – Een deel van de Oudelandseweg in Ouderkerk aan den IJssel is deze week voorzien van een 100 procent gerecyclede laag asfalt.

Het gaat om een proef van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en wegenbouwer KWS Infra Rotterdam, onderdeel van VolkerWessels. Aan het asfalt, dat van een weg is gefreesd, is tijdens de verwerking een verjongingsmiddel toegevoegd. “Een soort botox voor je asfalt”, verklaart hoogheemraad Paul van den Eijnden. “Schadelijke stoffen zitten er niet in. Het gaat om duurzame dennenolie, een restproduct uit de papierindustrie.”

Goedkoper
Volgens Jan de Morée, directeur van KWS Infra Rotterdam, zijn de eigenschappen van het ‘tweedehands’ asfalt, dat over een lengte van 700 meter wordt aangebracht, volledig gelijkwaardig aan gewoon asfalt. “Het is alleen veel duurzamer. En goedkoper. Het is namelijk niet meer nodig om nieuwe grondstoffen in te kopen vanuit het buitenland.”

De wegenbouwer en het hoogheemraadschap gaan het stuk weg de komende vijf jaar monitoren. “Voordat je het op een andere plek toepast moet je natuurlijk wel weten hoe het asfalt er na een tijdje bijligt.”

asfalt2

Primeur
In Rotterdam is eerder 100 procent gerecycled asfalt toegepast in de onder-, tussen- en deklaag van een fietspad. Voor een weg voor gemotoriseerd verkeer gebeurde dat in deze regio nog niet eerder. “Je kunt dus wel spreken van een primeur”, aldus De Morée. “We zijn dan ook erg blij dat het waterschap ons de kans geeft om hier dit gerecyclede asfalt in een deklaag te realiseren.”

Voor het hoogheemraadschap, dat zo’n 167 km aan wegen beheert in de Krimpenerwaard, is duurzaamheid belangrijk. “Wij werken daarom graag mee aan deze proef”, zegt Van den Eijnden. “Hiermee leveren we als waterschap een bijdrage aan de circulaire economie, waarbij producten en materialen worden hergebruikt. Zo behouden grondstoffen hun waarde.”

De werkzaamheden aan de weg duren tot en met vrijdag 1 september. Tot die tijd is de weg afgesloten en geldt er een omleidingsroute.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.