Gelegenheidsteam brengt bevrijdingsvuur naar Krimpen [video]

Deel dit:

bedvrijdingsvuur1KRIMPEN A/D IJSSEL – Terugdenkend aan het leed dat haar ouders en andere familieleden gedurende de oorlogsjaren is aangedaan voelde de 45-jarige Ingeborg een enorme drang om een bijdrage te leveren aan het verspreiden van het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar de rest van Nederland.

Ze zocht en vond een aantal medestanders, benaderde welwillende sponsoren, waaronder de Rabobank, en ging op zoek naar een gemeente die het bevrijdingsvuur zou willen ontvangen. Haar woonplaats Rotterdam was geen optie, omdat daar een ander team de vlam overbrengt. Op haar telefoontje naar de gemeente Krimpen aan den IJssel werd enthousiast gereageerd. Krimpen kent dit jaar geen eigen lopers en dus was de komst van dit gelegenheidsteam meer dan welkom.

Loco-burgemeester Marco Oosterwijk reisde zelf af naar Wageningen om het team uit te zwaaien en was ruimschoots op tijd terug om de lopers en hun begeleiders in zijn Krimpen te kunnen ontvangen. “Er bij zijn in Wageningen was heel bijzonder”, blikt hij terug op het moment dat ruim 2100 lopers met hun vlam op pad gingen naar één van de 87 deelnemende gemeenten in Nederland.

bevrijdingsvuur4

Met startnummer 43 vertrokken de vijf lopers net na middernacht uit Wageningen. Vijf lopers, die om beurten twee kilometer aflegden, geflankeerd door drie fietsers en drie chauffeurs in de twee begeleidende auto’s. Ze kenden elkaar nauwelijks maar vormden een team dat liep als een geoliede machine. Ergens in de buurt van Culemborg zagen ze de zon opkomen. “Magisch om vanuit de donkere nacht het licht tegemoet te lopen”, vonden de deelnemers. “En symbolisch voor de boodschap die we met dit bevrijdingslicht willen uitdragen.”

Op het DCV-terrein, de plek waarop in Krimpen dit jaar een bevrijdingsfeest wordt georganiseerd, stond de Oosterwijk al weer klaar om het team te ontvangen. Na een hartelijke begroeting nodigde hij de lopers uit op het podium om samen het bevrijdingsvuur te ontsteken. “Dat blijft tot middernacht branden”, beloofde hij. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, constateerde de loco-burgemeester daarna in een korte toespraak. “Het thema van Bevrijdingsdag 2018, Verzet, is nog even actueel als in de oorlogsjaren. We moeten ons blijven verzetten tegen diegenen die ons om wat voor reden dan ook onze vrijheid willen ontnemen.” Na zijn toespraak was het de beurt aan de elfjarige Isabelle de Vries die een prachtig gedicht voordroeg.

bevrijdingsvuur2

Siemen de Wilde, voorzitter van DCV nodigde het team ten slotte uit voor een gezamenlijke lunch. “We werkten graag mee aan de ontvangst van deze lopers. In de eerste plaats omdat wij hun initiatief van harte ondersteunen, maar ook omdat zij een buitengewoon sportieve prestatie hebben geleverd en omdat het bevrijdingsvuur thuishoort op de plek waar wij vanavond het Krimpense Bevrijdingsfeest organiseren.” In een enorme tent op het DCV-terrein staat de Q-music drive in show van 20.00 tot middernacht klaar om een muzikaal feest te vieren met de vijfhonderd verwachte bezoekers.

bevrijdingsvuur3

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.