Gedeputeerde: ‘Populatiebeheer zwanen zorgvuldiger uitvoeren’

Deel dit:

zwaanKRIMPENERWAARD – De provincie Zuid-Holland gaat ervoor zorgen dat het beheren van knobbelzwenen zorgvuldiger wordt uitgevoerd. Dat zei gedeputeerde Han Weber woensdag in de vergadering van Provinciale Staten.

Het programma EenVandaag toonde afgelopen week schokkende beelden van de zwanenjacht in de Krimpenerwaard. Te zien was hoe jagers de watervogels half aanschieten, gewond achterlaten en vervolgens hun honden op de dieren afsturen. SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, VVD en PVV vroegen Weber woensdag om uitleg.

Weber: “Als er vanuit gegaan mag worden dat de beelden kloppen met de werkelijkheid, zijn dit afschuwelijke beelden. Doden van dieren is nooit prettig. Maar dit moet wel op de minst dieronvriendelijke wijze gebeuren en het wild mag niet onnodig lijden.”

Ontheffing
De provincie Zuid-Holland heeft een ontheffing afgegeven voor het verjagen en afschieten van zwanen om te voorkomen dat er te veel dieren komen. Uitgangspunt is dat eerst minder ingrijpende middelen worden ingezet voordat afschot aan de orde is.

De gedeputeerde kijkt of er geleerd kan worden van andere provincies. In Utrecht worden bijvoorbeeld slechts een aantal knobbelzwanen geschoten uit een groep van minimaal vijftien dieren. Ook op het gebied van aanvullende preventieve maatregelen en op welk moment gestart moet worden met populatiebeheer van knobbelzwanen wordt gekeken naar andere provincies.

Weber: “We moeten ingrijpen om populaties niet te groot te laten worden. De samenleving wil dat volgens mij best begrijpen, maar stelt daarbij wel eisen aan de wijze waarop dat gebeurt. Ik wil in gesprek met bijvoorbeeld Dierenbescherming en de jagers om te kijken wat dat anno 2016 betekent voor gebruikte methodes en gedragscodes. De kennisontwikkeling staat immers ook niet stil.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.