Fotograaf Stephan Tellier naar Olympische Spelen: ‘hoogst haalbare’ [video]

Deel dit:
(Foto: Martin de Jong)

(Foto: Martin de Jong)

SCHOONHOVEN – Hij had de Olympische Winterspelen eigenlijk al uit zijn hoofd gezet, toen het verlossende telefoontje kwam. Fotograaf Stephan Tellier stapt op 6 februari op het vliegtuig naar het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

“Als sportfotograaf zijn de Olympische Spelen het hoogst haalbare. Daar wilde ik graag bij zijn. Maar met mij vele andere fotografen, vandaar dat er strenge voorwaarden gelden om in aanmerking te komen voor een accreditatie. Zo moet je binnen de landelijke media minimaal twee opdrachtgevers hebben. Daar liep ik in eerste instantie op vast. Mijn vaste opdrachtgevers hadden al een fotograaf ter plaatse of gingen niet met eigen mensen naar de Olympische Spelen.”

Volhouder als Stephan is, probeerde hij het zelfs nog via een omweg. “Een schaatser van het Nieuw-Zeelands Olympisch Team die ik in Inzell sprak, zei: ‘joh, ga met ons mee’. Waarom niet, dacht ik, maar ook die weg liep dood. Ik had me er net bij neergelegd, toen ik te horen kreeg dat ik alsnog mijn koffers mocht pakken. Ik ga als freelancer voor het Algemeen Dagblad en het NRC aan de slag. En voor Het Kontakt natuurlijk, vooral als Patrick Roest hoge ogen gooit. En die kans acht ik reëel.”

De sporten waar Stephan zich met name op richt zijn schaatsen en shorttrack. “Daarnaast wil ik fotograferen tijdens het skiën en snowboarden.”

Het worden ongetwijfeld drukke weken, maar daar draait de geboren Rotterdammer, maar inmiddels al vele jaren inwoner van Schoonhoven, zijn hand niet voor om. “Ik ben niet anders gewend. Je maakt lange werkweken en moet durven investeren in jezelf. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben.”

Na de Spelen plakt Stephan er nog een week aan vast om het land buiten de ijsbaan beter te leren kennen. “Ik wil het nuttige met het aangename verenigen. Op mijn lijstje staan een bezoek aan Seoul en ik wil een kijkje nemen bij de Noord-Koreaanse grens.”

Na de Olympische Spelen gaat hij gewoon weer verder waar hij gebleven is. Ofwel, mooie foto’s maken voor zowel de media, als andere opdrachtgevers. “Iedere foto benader ik hetzelfde. Ze moeten een haakje hebben, ofwel de aandacht trekken. Of ik nu bij het polsstokverspringen foto’s maak voor Het Kontakt of straks op de Olympische Spelen sta: iedere foto moet triggeren. Ik wil geen half werk leveren en later geconfronteerd worden met foto’s waarvan ik denk: ‘Stephan, hoe heb je dat kunnen doen?'”

De gedreven fotograaf zal speciaal voor het thuisfront leuke filmpjes maken vanaf de Olympische Spelen. Deze zijn te zien via de websites van weekblad Het Kontakt en RTV Krimpenerwaard. “Bijvoorbeeld van Patrick, als hij zich aan het inrijden is of andere gebeurtenissen die de moeite waard zijn om te delen.” Daarnaast schrijft hij gedurende de Olympische Winterspelen wekelijks een column voor Het Kontakt.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.