Foto grafsteen op internet: ‘Dit kan toch niet waar zijn?’

Deel dit:
De begraafplaats van Stolwijk. (Foto: Martijn Kuiler)

De begraafplaats van Stolwijk. (Foto: Martijn Kuiler)

STOLWIJK – De heer Straver uit Stolwijk heeft geen goed woord over voor de handelswijze van de website ‘online-begraafplaatsen.nl’, waarop foto’s van grafstenen worden gepubliceerd. “Dat gebeurt allemaal ongevraagd. Ze kunnen nabestaanden vooraf op z’n minst om toestemming vragen, maar daar willen ze niet aan meewerken. Helemaal niet zelfs”, vertelde hij zaterdag in het programma De waard op de Kaart van RTV Krimpenerwaard.

Straver: “Mijn vrouw is na een ziekbed van acht jaar overleden. Ze is waardig begraven. Toen ik na verloop van tijd op het kerkhof kwam om het graf te bezoeken, liep daar iemand foto’s te maken. Hij legde desgevraagd uit dat de foto’s op internet geplaatst worden. Thuis ben ik gelijk gaan zoeken en jawel, ook de grafsteen van mijn vrouw stond erop, met naam en toenaam. Ik dacht: dit kan toch niet waar zijn?’

Straver liet het er niet bij zitten en zocht contact met de beheerder van de website. “Die vertelde dat het bedoeld is om mensen te helpen die elkaar zoeken. Heel apart. Ik hem hem gevraagd om alles te verwijderen, maar hij wil nergens aan meewerken, Ja, hij heeft de foto weggehaald, maar die weigerde hij vervolgens mij toe te zenden. Alle andere gegevens staan er nog op. Als ik de naam van mijn vrouw intik op Google, komt alles zo naar voren.”

Reclame

De inwoner van Stolwijk nam de site nader onder de loep. “Het is zuur om te zien dat er verschillende reclame-uitingen op voorbij komen. Ik denk dat deze meneer gewoon heel veel geld aan deze site verdient.”

Wat Straver het meest steekt, is het feit dat hem vooraf niet om toestemming is gevraagd. “Dat is het minste wat ze hadden kunnen doen, maar de wet op de privacy geldt alleen voor mensen die nog leven. Zodra je overleden bent vervalt dat helemaal. Dat is heel raar. Ik ben er verder ingedoken en heb daar ook de politiek over ingeschakeld. De websitebeheerder heeft het aardig dichtgetimmerd, maar ik zal niet eerder rusten dan dat alles verwijderd is.”

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Volgens mr W.G.H.M. van der Putten:
  “Vraag nummer: 44747
  Ik zie op http://www.online-begraafplaatsen.nl dat er veel begraafplaatsen gefotograveerd worden. Is dit eigenlijk toegestaan zolang dit nergens vermeld is bij de ingang of ook zonder vermelding? Het is natuurlijk wel een zoek plaats voor het nageslacht en zeker als er graven geruimd zijn.
  Antwoord:
  Geachte heer of mevrouw,

  Ja, het is toegestaan om graven en begraafplaatsen te fotograferen. Waarom zou een kind of kleinkind geen foto mogen maken van het graf van zijn ouders of grootouders? Want daar gaat het in de meeste gevallen om.

  Het is in beginsel ook toegestaan om zulke foto’s op internet te plaatsen. Het is niet relevant om bij de ingang van een begraafplaats te vermelden dat er foto’s van de graven of van de begraafplaats op internet (kunnen0 staan. Het kan gewoon. Net als foto’s van straten, huizen, steden, mensen die op straat wandelen e.d. Alleen in heel specifieke situaties kun je te maken krijgen met portret- en auteursrechten.
  Bovendien zijn de houders van begraafplaatsen niet verantwoordelijk voor het fotograferen. Zij weten ook niet of en door wie er gefotografeerd wordt. Als het grootschalig gebeurt door mensen / vrijwilligers die hun foto’s aanbieden aan sites als online-begraafplaatsen of graftombe.nl, hoor ik wel eens dat men dat bij de beheerder meldt. Maar als mensen foto’s maken die ze plaatsen op een site met hun familiegeschiedenis, zullen ze dat waarschijnlijk niet melden.

  Zie ook andere vragen over het fotograferen van graven in deze rubriek. Zoals genoemd in de vraag ‘Foto’s van grafzerken.

  Met vriendelijke groet,

  mr W.G.H.M. van der Putten”

  Zie ook: http://www.uitvaart.nl/44747

 2. Johan Anker zegt:

  Ik kan mij voorstellen dat het voor mijnheer een vreemde ontdekking was dat dit soort foto’s op internet staan. Maar het gebeurd al jaren en ook wereldwijd. Het is alleen minder schokkend dan in eerste instantie gedacht. Deze gegevens zijn eigenlijk alleen interessant voor mensen die gericht op bepaalde personen zoeken (zoals genealogen). Niemand gaat voor de lol naar de grafsteen van een onbekende zitten turen. Deze sites zijn een belangrijke bron voor mensen die onderzoek doen naar oa. de familie geschiedenis. Reguliere recente persoonsgegevens zijn immers nog onderhevig aan openbaarheidstermijnen. Daarnaast is het ook voor familie in het buitenland handig om op deze manier een begraafplaats te kunnen ‘bezoeken’ en te zoeken naar verdere familie. Storm in een glas water zou mijn grootvader zeggen.

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.