Energie uit natuurgebieden in de huiskamer

Deel dit:

energie REGIO – Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, biovergister Ekodorp en Vermeulen Groep starten een pilot om huishoudens in de provincie te voorzien van energie uit de natuur. Distels en brandnetels uit weidevogelgebied worden omgezet in duurzame energie.

Het Zuid-Hollands Landschap beheert bijna 5000 hectare natuurgrond in de provincie. Naast duinen, bossen en landgoederen beheert de stichting ook veel grasland waar weidevogels broeden.

Ninouk Vermeer, regiohoofd Veenweiden van het Zuid-Hollands Landschap, vertelt: “Om onze gebieden geschikt te houden voor weidevogels hanteren wij een latere maaidatum. Zo krijgen de jonge grutto’s en andere weidevogels de kans om veilig op te groeien. Dit betekent wel dat ook ongewenste gewassen zoals distels en brandnetels groeien in onze gebieden. Dat is niet overal kwalijk, maar liever zien we de juiste balans tussen deze gewassen, gras voor de koeien én kruiden in het weiland. Distels en brandnetels zijn niet geschikt als hooi voor koeien en andere grazers, dus zijn we op zoek gegaan naar een andere bestemming. We kwamen uit bij de biovergister Ekodorp.”
 
Vermeulen Groep was meteen enthousiast over deze duurzame insteek en sponsort het vervoer naar de biovergister.
 
Pilot
Deze zomer werken de drie partijen samen in een pilot waarbij wordt bekeken of de gewassen inderdaad geschikt zijn om effectief te vergisten en hoe dit logistiek goed te regelen is. Er wordt dit jaar ingezet op één gebied van het Zuid-Hollands Landschap in de Krimpenwaard. De partijen hopen dit volgend zomer uit te kunnen breiden.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.