‘Gameverslaving is tijdelijk’

Deel dit:

gameverslaving1SCHOONHOVEN – Veel ouders konden na de presentatie van game-expert Harry Hol op het Schoonhovens College opgelucht ademhalen. Hun zoon mocht zich dan wel tussen de twee en vijf uur per dag uitleven op duistere games als ‘Fortnite’, ‘Overwatch’ of ‘GVA’: veel kwaad kan het niet.

Het is volgens de expert een spannende, competitieve uitdaging voor het puberbrein en versterkt het bovendien de saamhorigheid als je het spel met andere gebruikers speelt. “Vroeger voetbalde je de hele dag; nu zit je uren achter je Play Station. Iedereen doet het. Je hoort bij de club. Als je het gevoel hebt dat je niet meetelt in de groep of in de klas, kan je dat anoniem compenseren met speelvaardigheid.”

De technologie-journalist uit Sliedrecht was door de ouderraad uitgenodigd om de zorgen van veel ouders weg te nemen. Het thema van de bijeenkomst – ‘Fun of Funest’ – sprak voor zich. Hol gaf in de bomvolle aula van het Schoonhovens College aan dat ouders wel de vinger aan de pols moeten houden. “Het gamen mag niet ten koste gaan van cijfers, relaties en gedrag. Met afspraken moet dat tijdig worden vastgelegd.”

Hij stelde dat de gewelddadige taferelen in de games minder impact hebben dan bloederige scenes uit een film. “Bij games ben je steeds zelf aan het roer. Je kan ermee stoppen als je het te ver vindt gaan. Een film bekijk je passief en wordt de fantasie geprikkeld. Dat kan een negatieve lading hebben. Als kind heb je daar veel langer last van.”

Games vullen volgens Harry Hol ‘het gat in je ziel op’. Hij vond het geen verslaving, maar begreep het wantrouwen van ouders over de activiteiten van zoonlief. Niettemin achtte hij hun scepsis overtrokken. “Het heeft veel te maken met onbegrip. Deze games zijn virtuele hoogstandjes, waar ouders geen benul van hebben. Het spelen gebeurt vooral tussen de 10 en 16 jaar. Na de middelbare school ga je je bezighouden met andere activiteiten als bierdrinken en uitgaan. Zo kent elke levensfase z’n eigen structuur.”

Dat je aan games ook nog een aardig zakcentje aan kan overhouden, bewijst Milo ter Reegen uit vwo 6. Hij is commentator bij wedstrijden van FIFA18, dat door miljoenen jonge liefhebbers wordt gespeeld. Ter Reegen heeft inmiddels 140.000 volgers en bezoekt regelmatig het buitenland om topspelers te interviewen. “Het heeft me inmiddels wel een schooljaar gekost”, vertelde hij aan de aanwezige ouders.

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.