Donatie voor realisatie nieuwe wilde bijenplek bij Stolwijk [video]

Deel dit:

bijen2STOLWIJK – In natuurgebied Bilwijk bij Stolwijk is donderdag het startschot gegeven voor het realiseren van een bloemenweide, die is bedoeld om wilde bijen en andere insecten betere overlevingskansen te bieden. De inrichting van deze wilde bijenplek is mogelijk geworden dankzij een donatie van de Lionsclub Krimpen aan den IJssel aan Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Het wordt de tiende wilde bijenplek van deze natuurorganisatie.

De bijeenkomst op Bilwijk begon met het overhandigen van een cheque ter waarde van 1750 euro door Aart Brand van de Lionsclub Krimpen aan den IJssel aan Louise Bokhoven van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Direct daarna werd begonnen met het ‘verzilveren’ van deze gift: op een speciaal voor dit doel geprepareerd akkertje verspreidden leden van de Lions Krimpen aan den IJssel en medewerkers van Stichting het Zuid-Hollands Landschap een speciaal bloemzaadmengsel, dat bestaat uit zaden van zowel één- en tweejarige en vaste planten, die veel nectar produceren en die goed kunnen gedijen in dit natuurgebied.

De Lionsclub Krimpen aan den IJssel is een van de drie lionsclubs die in de Krimpenerwaard actief zijn. “Ons internationale motto is ‘Wij dienen'”, geeft Lion Aart Brand aan. “En daarbij denken we niet alleen aan de zorg voor onze medemens, maar ook aan die voor een leefbare wereld en een gezond milieu. De afgelopen decennia is twee derde van alle insecten uit ons land verdwenen. En van de ruim driehonderdvijftig wilde bijensoorten in Nederland wordt meer dan de helft met uitsterven bedreigd.”

bijen1

Hij vervolgt: “Met onze gift aan Stichting Het Zuid-Hollands Landschap willen we niet alleen helpen een nieuwe wilde bijenplek te realiseren, maar willen we ook nog eens extra onder de aandacht brengen hoe belangrijk het is om de achteruitgang van de aantallen wilde bijen en andere insecten een halt toe te roepen. Insecten zijn bijvoorbeeld ook noodzakelijk voor het behoud van onze weidevogels, zoals de grutto.”

Relatie met Het Zuid-Hollands Landschap
Louise Bokhoven toont zich verheugd met de gift van de Krimpense lionsclub. “Er bestaat al een lange relatie tussen Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de lions uit Krimpen aan den IJssel. In het verleden hebben zij al meermalen geholpen bij onderhoudswerkzaamheden in onze natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Berkenwoudse Driehoek en de Stolwijkse Boezem. Deze gift maakt het ons mogelijk nog een extra bijenplek in te richten, naast de negen plekken die in het afgelopen jaar al op diverse plaatsen in onze provincie konden worden gerealiseerd.”

Bokhoven legt nog eens uit waarom natuurorganisaties zoals Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de noodklok hebben geluid voor de wilde bij. “Wilde bijen leveren een cruciale bijdrage aan de bestuiving van planten en gewassen. Belangrijk voor de natuur en voor onze voedselvoorziening. Daarom móeten we de wilde bij koesteren.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.