Dierenhandel Hoogendoorn weer open na vogelgriep

Deel dit:

In de periode van sluiting is er flink geklust. (Foto: Dierenhandel Hoogendoorn)

In de periode van sluiting is er flink geklust. (Foto: Dierenhandel Hoogendoorn)

STOLWIJK – Dierenhandel Hoogendoorn in Stolwijk is zaterdag weer opengegaan. Het bedrijf was bijna drie maanden dicht vanwege de uitbraak van vogelgriep.

Bedrijfsleider Herbert Lindhout is blij een hectische periode achter zich te kunnen laten. “Gelukkig is het hek weer open”, vertelde hij maandagochtend in Goedemorgen van RTV Krimpenerwaard. “Dus het gaat weer de goede kant op.”

De vogelgriep werd op 21 december van het afgelopen jaar geconstateerd op het bedrijf aan de Benedenkerkseweg. De twee dagen erna zijn alle dieren geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen. Lindhout: “Er gebeurt die dagen heel veel met je. Je wordt als het ware geleefd. Een film die wordt afgedraaid. Achteraf heb je het idee dat het vier weken geduurd heeft. Moeilijke tijd, maar nogmaals: gelukkig is alles achter de rug.”

hoogendoorn1

Hij hoopt dit nooit meer mee te hoeven maken. “Allereerst is het heel triest voor alle dieren die zijn vergast, want zo is het gewoon. Voor jezelf geeft het ook een flinke dreun.” Toch zitten er volgens hem ook positieve kanten aan het hele gebeuren. “Als je ziet hoe goed we geholpen zijn, dat is echt bijzonder.

Schoonmaken
Na de ontruiming en ontsmetting door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, was het aan Hoogendoorn zelf om het bedrijf helemaal schoon te maken. “Om het proces niet te vertragen wilden wat dat in een dag doen. Dus toen hadden we ineens in plaats van vijftien wel vijftig mensen, dat was wel heel mooi.”

Voor de geruimde dieren ontving Hoogendoorn een vergoeding vanuit de overheid. “Daar konden we weer nieuwe dieren van kopen. Maar de omzet is gewoon bedrijfsrisico. Gelukkig hebben we nog wel de webshop open kunnen houden. Via heel vriendelijk buren konden we gewoon uitleveren. We hebben wel een flinke terugval qua omzet gehad, maar gelukkig hebben we het financieel gered. We gaan weer met een positief gevoel verder.”

Netjes
De periode van sluiting leende zich perfect om de winkel, het terrein en verschillende verblijven flink aan te pakken. “Iets waar je normaal niet aan toekomt. Het is eigenlijk nooit zo netjes geweest, zoals het nu is. Er is onderhoud uitgevoerd, dingen zijn verbeterd en er zijn nieuwe verblijven gebouwd. Eigenlijk is het bedrijf er beter uitgekomen, dan dat het er in ging. We hebben weer kippen, fazanten en watervogels, maar wel geldt er nog een ophokplicht in verband met de vogelgriep. Dus ook bij ons zitten de eenden nog binnen. Ik hoop dat dat snel voorbij is”

hoogendoorn3

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.