CBF waarschuwt voor Voedselbank Krimpenerwaard

Deel dit:

voedselbankKRIMPENERWAARD – Het CBF, de toezichthouder voor goede doelen in ons land, heeft vragen bij de activiteiten van Voedselbank Krimpenerwaard, gevestigd in Schoonhoven.

Het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) zegt signalen te hebben ontvangen dat er sprake is van belangenverstrengeling en gebrek aan transparantie bij de voedselbank.

Koepelorganisatie Voedselbanken Nederland royeerde de vestiging in Schoonhoven eerder dit jaar als lid. Aanleiding daartoe was ‘een niet afnemende stroom ernstige klachten en het gebrek aan transparantie in de bedrijfsvoering en verantwoording’.

Inmiddels is een nieuwe voedselbank in de Krimpenerwaard actief: IJssel en Lek.

Om helderheid te krijgen over de bestuurssamenstelling en de manier van werken nam het CBF contact op met de voorzitter van Voedselbank Krimpenerwaard.

“Gebleken is dat de administratieve organisatie en interne controle te kort is geschoten”, zo schrijft het CBF op haar website. “Uit de reactie op onze vragen hebben we verder niet kunnen opmaken dat het gebrek aan transparantie betreffende de bestedingen en de belangenverstrengeling is opgeheven. Daarom waarschuwen we gemeenten, donateurs en andere belanghebbenden om alert te zijn. Donateurs dienen erop te kunnen vertrouwen dat het geven van geld of goederen daadwerkelijk ten goede komt aan het goede doel dat zij menen te ondersteunen. Voedselbank Krimpenerwaard biedt daarvoor vooralsnog geen garantie. Mocht de organisatie op korte termijn alsnog in staat zijn om bevredigende antwoorden te geven op onze vragen dan zijn wij van harte bereid daar nader over te informeren en de huidige berichtgeving in te trekken.”

Voedselbank Krimpenerwaard kondigde eind oktober aan een gerechtelijke procedure aan te spannen tegen Voedselbanken Nederland. Het bestuur liet weten de aantijgingen aan het adres van de stichting “meer dan zat” te zijn.

Begin november werd er ingebroken bij de voedselbank in Schoonhoven. Daarbij werden voedselpakketten en -voorraad besmeurd en kapot gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.