Burgemeester Cazemier pleit voor samenwerking in ‘Jaar van de Hond’

Deel dit:

cazemierKRIMPENERWAARD – Nog voordat alle lijsten van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen exact zijn ingevuld, deed burgemeester Roel Cazemier een oproep aan de inwoners van de Krimpenerwaard om op woensdag 21 maart te gaan stemmen op hun favoriete partij.

Tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst, dit keer in het uitpuilende sportcentrum De Waard in Bergambacht, stond Cazemier nadrukkelijk stil bij de democratische samenleving. Hij had daarvoor uitspraken van staatslieden en zelfs de Chinese horoscoop bestudeerd.

De burgemeester meende dat het ‘Jaar van de Hond’ symbool staat voor loyaliteit en samenwerking. “Waarden die vooral in een democratie mensen verbinden. Het staat voor het verlangen om er bij te horen en deel uit te maken van een gemeenschap, liefst met gelijkgestemde zielen. Democratisch is de manier waarop wij samenleven. Met verschillende belangen die voortdurend worden afgewogen. Het gaat om horen en gehoord worden, het delen van zeggenschap en een stem geven aan iedereen. Dat vraagt om een stevig fundament. Er valt wat te kiezen op 21 maart. Ga allemaal naar het stemhokje. Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 was het opkomstpercentage 82 procent. Blijkbaar voelen burgers zich betrokken bij de politiek.”

Vervolgens gaf Cazemier enkele strakke voorzetten. Hij blikte even terug naar het jaar 2017 waarin het koninklijk bezoek aan de Krimpenerwaard er uit sprong en waarin college en raad flinke slagen hebben gemaakt. “Ik noem de nieuwe manier van inzamelen via Diftar, de woonvisie, het opzetten van een leerwerkbedrijf, ondersteuning van de jeugd op de middelbare scholen en modernisering van de dienstverlening. Financieel staat de gemeente Krimpenerwaard er redelijk goed voor. We sluiten deze raadsperiode af met een structureel sluitende begroting. De opgave om 90 projecten in gang te zetten dan wel af te ronden is bijna gehaald. Innovatief was de complete betonnen fundering die onder de verharding op palen werd aangebracht. Door deze hoogwaardige oplossing werden onderhoudskosten onder controle gehouden, een les voor de toekomst.”

Bij dat vooruitkijken hoorde ook verduurzamen, betere onderwijshuisvesting, bereikbaarheid van de Krimpenerwaard en werken aan nieuwe natuur in combinatie met landbouw. “Onlangs stelde de Provincie 24,4 miljoen euro beschikbaar om dat in onze gemeente mogelijk te maken. Samen met de boeren werken we aan innovatie.”

Herontwikkeling
Daarmee is de gemeente er nog niet. De herontwikkeling van bedrijventerreinen Schoonhoven-Noord en Galgoord in Haastrecht staat op de rol. Daarbij hoort een woonvisie voor iedere kern, waar wethouder Leon de Wit zich over buigt. Ria Boere richt zich op de reconstructie van de openbare ruimte waarvoor 10 miljoen euro wordt uitgetrokken. Forse bedragen worden eveneens gestoken in groot onderhoud aan riolering en straatwerk en het project Buiten de Veerpoort in Schoonhoven.

Het jaar staat ook in het teken van meer bewegen. Lavinja Sleeuwenhoek motiveert inwoners om actiever te leven en daarbij vrienden en familie te betrekken. “Samen sta je sterker en stimuleer je elkaar”, luidde haar boodschap.

Pieter van der Laan/Het Kontakt

RTV Krimpenerwaard maakte een uitgebreide reportage van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Krimpenerwaard.

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.