‘Broereshof en omgeving dreigt te veranderen in getto’

Deel dit:

Een deel van het Broereshof in Lekkerkerk.

Een deel van de Broereshf in Lekkerkerk.

LEKKERKERK – De gemeenteraad van Krimpenerwaard gaf woensdagavond groen licht voor het plan van het college om zestien statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – te huisvesten in het voormalige K5-kantoor aan de Koninginneweg in Lekkerkerk. Rokus den Besten sprak namens het bewonerscollectief Fortpad en Broereshof zijn bezorgdheid uit. “Voorkomen moet worden dat buurt verandert in een getto.”

Twintig buurtbewoners hebben zich verenigd in het collectief. “In een eerdere raadvergadering hebben wij reeds als groep onze zeer ernstige bezorgdheid uitgesproken over het voornemen tot het huisvesten van statushouders in het voormalige K5-kantoor. Ondanks een positieve bijeenkomst met burgemeester Cazemier is deze bezorgdheid niet weggenomen. De enige manier om dat weg te nemen, is om af te zien van het huisvesten van die statushouders.”

Dubbelop
Den Besten benadrukte dat de bezorgdheid van de buurtbewoners nog eens extra wordt versterkt door een bijkomend aspect dat nergens wordt genoemd: de huisvesting van immigranten in de buurt. “De Broereshof wordt aan twee zijden ingesloten door sociale huurwoningen van QuaWonen. In toenemende mate worden deze verhuurd aan immigranten en sociaal zwakkeren van onze samenleving. Dat betekent dat de gemeente enerzijds bezig is met het huisvesten van statushouders en anderzijds QuaWonen met het huisvesten van immigranten in onze buurt. Dat is dubbelop en eens zo dik!”

Het voormailige K5-kantoor aan de Koninginneweg in Lekkerkerk.

Het voormailige K5-kantoor aan de Koninginneweg in Lekkerkerk.

Den Besten hield het college en de raad voor dat de buurt daardoor dreigt te veranderen in ‘getto’. “Om dat te voorkomen is afstemming tussen het college en QuaWonen zeer noodzakelijk.” Het bewonerscollectief heeft eind oktober weer een afspraak met burgemeester Cazemier en zal dit onderwerp zeker weer onder de aandacht brengen, zo verzekerde de inspreker. “We zijn tegen het dubbelop-effect.”

Den Besten en zijn bezorgde mede-buurtbewoners zijn benieuwd wat het neveneffect van dit alles zal zijn op de buurt. “Toegeven op onze normen en waarden willen we niet en dat zullen we ook niet toestaan. We wonen en leven in een rustige en veilige buurt. Dat willen we graag zo houden.”

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wilhelm van Leerdam zegt:

    Als mede buurtbewoner op de Burg v/d Willigenstraat sluit ik mij hier graag bij aan
    Het geeft extra zorg en druk op de omwonende waar niet of weinig rekening mee wordt gehouden

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.