Bordjes langs polderweg tegen zwerfafval

Deel dit:

bordLEKKERKERK – Melkveehouder Jan Speksnijder uit Lekkerkerk ergert zich groen en geel aan het zwerfvuil langs de polderwegen in de Krimpenerwaard. Vandaar dat hij bordjes langs de Tiendweg-West heeft geplaatst om passanten bewust te maken van de gevolgen die het droppen van troep met zich mee brengt.

Want naast een rommelig gezicht, levert zwerafval – vooral blikjes – ook het nodige gevaar op voor grazend vee, zo benadrukte Speksnijder zaterdagochtend op de radio bij RTV Krimpenerwaard. “We hebben hier wel eens een zieke koe. Je kunt niet aan de binnenkant kijken, maar het kan zijn dat het dier iets scherps heeft opgegeten wat in zijn maag zit. Dat schuurt alles openen, met de nodige pijn of zelfs de dood tot gevolg. Het eerste wat we vaak doen is een magneet inschieten, om het blik er uit te halen, maar dat lukt niet altijd.”

Het afval wordt weggegooid langs de weg, belandt in de sloot en bij het baggeren komt het op het land terecht. “Tijdens het maaien wordt het helemaal verpulverd. De kans bestaat dat het in het voer van de koeien terecht komt en ze het opeten.”

blikje

Speksnijder zit met zijn bedrijf langs een schoolgaande route tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk. “Het meeste wat je hier dan ook vindt zijn lege blikje energiedrank, die door fietsende schooljeugd zijn weggegooid. Maar er liggen ook zakken van de McDonalds.”

Speksnijder heeft nog niet overwogen om de jeugd persoonlijk aan te spreken op hun vervuilende gedrag. “Dat zou nog kunnen, maar het ligt ook aan de opvoeding. Ik heb van huis uit geleerd dat je geen dingen langs de weg moet weggooien. Maar tegenwoordig krijgen ze alleen voeding en geen opvoeding meer.”

Statiegeld
De Lekkerkerker is warm voorstander van het invoeren van statiegeld op blik. “Dat lost een hoop op. Als iemand het dan nog weggegooid, raapt een ander het wel op voor het geld.”

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Rob Glastra zegt:

    In Scandinavie staan al tientallen jaren automaten om blikjes in te stoppen en je krijgt er statiegeld voor terugen natuurlijk ook een schoner milieu. Waarom is die meer dan 40 jaar oude techniek nog steeds niet in Nederland?

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.