Boezemmolen No. 6 in Haastrecht staat tijdelijk stil

Deel dit:

boezemmolen HAASTRECHT – Boezemmolen No. 6 in Haastrecht draait voorlopig niet. Het is een van de 48 molens in ons land waarbij volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het risico bestaat dat de wieken loskomen door overbelaste bouten.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft in 2011 Boezemmolen No. 6 haar kap en wieken teruggegeven. Momenteel wordt de molen verder gerestaureerd om haar weer maalvaardig te krijgen. Het hele molenwerk inclusief scheprad wordt teruggeplaatst.

Voor het vervaardigen van de wieken is in 2011 een nieuwe techniek gebruikt. De wieken van Boezemmolen No. 6 zijn de langste van Nederland, met een totale lengte van 30 meter. Vroeger waren wieken vervaardigd uit één stuk. Dus wat je ziet als vier aparte wieken, waren in werkelijkheid twee wieken, die doorliepen. Om de kosten van vervoer te beperken en om verzinken mogelijk te maken werden de nieuwe wieken voor de boezemmolen door midden gedeeld. Twee aan twee werden deze vier delen in het midden door 32 bouten aan elkaar bevestigd. Deze techniek is in veel molens in Nederland gebruikt.

Vorig jaar is in de boezemmolen een bout in de constructie gebroken. Na uitgebreid onderzoek, waarbij de molen toen al drie maanden heeft stilgestaan, heeft de producent een versteviging aangebracht. De molen heeft daarna circa een jaar zonder nieuwe breuk gedraaid.

Na een vergelijkbare schade in een molen in Schiedam is er echter twijfel ontstaan over de levensvatbaarheid van deze oplossing. Om elk risico uit te sluiten zijn nu alle 48 molens met gedeelde wieken stilgezet. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoekt een aantal oplossingen, waaronder ook een terugkeer naar het gebruikelijke systeem met wieken uit-één-stuk.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en haar molenaars laten weten het jammer te vinden dat de molen waarschijnlijk voor langere tijd niet kan draaien. Hoe lang, dat is afhankelijk van de oplossing die de RCE zal kiezen.

Ondertussen gaat de restauratie van molen verder. Het Zuid-Hollands Landschap hoopt in het najaar 2017 de maalvaardige molen feestelijk te kunnen openen met draaiende wieken en scheprad. De molen zal tot die tijd ook voor publiek toegankelijk blijven.

U vindt het volgende mogelijk ook interessant...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.