Boezemmolen No. 6 feestelijk heropend

Deel dit:

boeemmoenHAASTRECHT – Na jarenlange restauratie is Boezemmolen No.6 in Haastrecht zaterdag 8 september feestelijk heropend. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft de laatste restauratie fase van de molen afgerond. Deze iconische molen kan na 105 jaar weer malen.

Gedeputeerde van provincie Zuid-Holland Han Weber lichtte, samen met wethouder Jan Vente van de gemeente Krimpenerwaard, de vang van de molen in Haastrecht. Hiermee werd de molen officieel geopend en de periode van restauratie afgesloten. De afgelopen jaren is hard gewerkt om de waterloop en het binnenwerk te restaureren én het scheprad te plaatsen. De middelen van de restauratie zijn bijeen gebracht via subsidie van provincie Zuid-Holland, de Nationale Postcode Loterij, verschillende culturele en lokale fondsen, de textielinzamelingsactie van de gemeente Krimpenerwaard én donaties van particulieren. De vrijwillige molenaars lieten de molen 24 uur achtereen draaien om zoveel mogelijk geld voor het scheprad in te zamelen.

In 2005 kocht het Zuid-Hollands Landschap boezemmolen No. 6. De ambitie om de molen volledig op te knappen, zodat de geschiedenis tot leven komt en ze haar oude taak weer kan vervullen is waargemaakt. De molen kan water opmalen naar de Hooge Boezem. “We hebben er jaren aan gewerkt”, aldus regiohoofd Ninouk Vermeer. “En ik ben nu dan ook heel trots op het stukje historie dat we aan de polder hebben kunnen teruggeven.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.