Boerderij Zeldenrust Gouderak in erfgoedlijst

Deel dit:

zeldenrustGOUDERAK – Boerderij Zeldenrust aan het Middelblok in Gouderak staat in de provinciale top 5 van (agrarische) erfgoed. Het pand uit 1850 is geschikt voor herbestemming.

De top 5 werd afgelopen woensdag gepresenteerd tijdens de netwerkbijeenkomst Monumenten in beweging van de provincie Zuid-Holland. Tijdens deze bijeenkomst werd het onderwerp herbestemmen van agrarisch erfgoed uitvoerig belicht.

Historische boerderijcomplexen vertellen belangrijke verhalen de manier van leven op het platteland en het agrarische gebruik van het landschap door de jaren heen. De komende tijd is de verwachting dat door schaalvergroting nog zo’n 1.300 boerenbedrijven in de agrarische sector zullen stoppen.

De vrij komende bedrijfspanden bieden volop kansen voor maatschappelijke of economische spin-off. Behoud en herbestemming van dit agrarisch erfgoed staat hoog op de provinciale agenda.

Matching
Tijdens de netwerkbijeenkomst werd ingegaan op kansen én knelpunten van herstemming. Doel van de middag was eigenaren te informeren over en te helpen bij herbestemming van hun leegstaande panden en hen te koppelen aan initiatiefnemers, adviseurs en investeerders.

Elk jaar stelt de provincie Zuid-Holland subsidie ter beschikking voor de restauratie, het beter toegankelijk maken en de herbestemming van rijksmonumenten. In 2019 is hiervoor 5,2 miljoen beschikbaar.

Rik Janssen, gedeputeerde Zuid-Holland voor cultureel erfgoed sloot de bijeenkomst af: “Wij willen als provincie voorkomen dat monumenten leeg komen te staan, vervallen of zelfs worden gesloopt. Wij willen de gebouwen behouden, mede vanwege hun historische waarde en de aantrekkingskracht op hun omgeving. Belangrijk is hierbij dat het gebouw met een nieuwe functie de toekomst in gaat.”

Aanjagers voor leegstand erfgoed
Herbestemmen van erfgoed is veelal maatwerk. Sinds de zomer van 2018 zijn daarom vanuit de provincie een drietal aanjagers voor leegstaand erfgoed van start gegaan. Zij bemiddelen actief bij (langdurige) leegstand van rijksmonumenten om zo duurzame herbestemming te bevorderen. Ook is er een vliegende brigade opgericht die gemeenten helpt met kennis en kunde om (ontwikkeling)plannen sneller naar realisatie te kunnen brengen.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. E.kuilboer zegt:

    Prachtig initatief.

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.