Boekje over geschiedenis ‘Goudsche Boot’

Deel dit:

De Goudsche Boot varend tussen Gouderak en Moordrecht. (Foto: Golderake)

De Goudsche Boot varend tussen Gouderak en Moordrecht. (Foto: Golderake)

GOUDERAK – Van de hand van Han Boevé van de historische vereniging Golderake is een boekwerkje verschenen over de geschiedenis van de ‘Goudsche Boot’. Tussen 1840 en 1947 onderhield Reederij De IJsel er een veerverbinding mee tussen Gouda en Rotterdam.

Boevé liep al langer te ‘rommelpotten’ met het idee om de historie van de ‘Goudsche Boot’ op papier te zetten. “Over de Lekboot zijn er meerdere boeken, van de IJsselboot bestond helemaal niets. Ja, een foto, maar daar hield het mee op”, vertelt de inwoner van Gouderak.

Voor het boekwerkje benaderde Boevé alle historische vereniging langs de Hollandsche IJssel. “Ze waren allemaal positief. Ik heb foto’s gekregen en verschillende stukken tekst. Het is allemaal samengevoegd tot een leuk boekje.”

Koeien
Het boekje telt veertig pagina’s, met een gedegen geschiedschrijving van de ‘Goudsche Boot’ en rijkelijk voorzien van foto’s. “Op de Lek voeren de stoomraderschepen en op de IJssel de stoomboten. Het was hetzelfde wat nu de bus doet, in elke plaats langs de Hollandsche IJssel had je een of meerdere aanlegplaatsen, waar je dus aan boord kon. Op marktdagen werden er soms zelfs koeien vervoerd of kaas, noem maar op. Wat met de boot mee kon, ging mee.”

Van de tweehonderd exemplaren die Boevé van het boekje heeft laten drukken, is hij er in twee maanden al 150 kwijt. “Het zijn hoofdzakelijk oudere mensen die het kopen. De meeste heb ik verkocht in Ouderkerk en Krimpen. Capelle aan den IJssel eigenlijk weinig en in Nieuwerkerk zelfs geen een. Moordrecht een stuk of vijftien denk ik en Gouda ook maar twee.” Hij is niet bang dat hij blijft zitten met de laatste vijftig exemplaren. “Die raak ik ook nog wel kwijt. Straks komen weer wat mensen uit Lekkerkerk langs die er een paar willen kopen.”

Het boekje heeft een prijs van 9,50 euro en is te bestellen bij Han Boevé via telefoonnummer (0182) 374147 of e-mail boeve357@kpnmail.nl. Opsturen kost 3,50 euro extra.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.