Boek over de Hollandsche IJssel

Deel dit:
(Foto: Rijkswaterstaat/ Harry van Reeken)

(Foto: Rijkswaterstaat/ Harry van Reeken)

OUDERKERK A/D IJSSEL – Van de hand van schrijver Piet Mourik is ‘Historische vaartocht over de Hollandsche IJssel’ verschenen. In dit boek maak hij een denkbeeldige vaartocht over de rivier, van IJsselmonde tot (voorbij) IJsselstein, zo’n honderd jaar geleden.

“Al sinds jaren staat de Hollandsche IJssel in het voetlicht, positief en negatief”, stelt Mourik. “Graag praten mensen over het positieve en verschuiven ze het negatieve liever naar de achtergrond. Zoals de Hollandsche IJssel er nu bijligt verdient ze dat positieve voetlicht weer op een waardige wijze. Ze heeft een roerige tijd doorgemaakt. De hoofdoorzaak daarvan was het ophogen van de zellingen met Rotterdams stadsafval. Later bleek dit veelmeer chemisch bedrijfsafval te zijn geweest. ijsselDe gevolgen waren desastreus, in de eerste plaats voor de bewoners. Die moesten wijken en lijdelijk toezien hoe hun huis werd afgebroken.”

Het werk van Mourik gaat over de periode van vóór die verontreiniging. De loop en de boorden van de Hollandsche IJssel worden beschreven en de dorpen en steden langs de rivier worden in beeld gebracht met kaartfragmenten, ansichtkaarten en veel fraaie foto’s.

Het boek kost 28,95 euro en is vanaf 26 november bij alle boekwinkels, bibliotheken, historische verenigingen langs de Hollandsche IJssel te koop. En ten slotte zal het op donderdag 27 december te koop liggen tijdens de jaarlijkse vergadering van de Afdeling Ouderkerk aan den IJssel en omstreken van de Koninklijke Schippersvereniging ‘Schuttevaer’ in het multifunctioneel gebouw ‘De Drie Maenen’ in Ouderkerk aan den IJssel.

Op dinsdag 20 november om 15.30 uur vindt in het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek op een feestelijke wijze plaats.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.