Belbus Krimpen viert 12,5-jarig bestaan

Deel dit:
Burgemeeser Martijn Vroom aan het woord.

Burgemeeser Martijn Vroom aan het woord.

KRIMPEN A/D IJSSEL – Zaterdagavond verzamelden vrijwel alle vrijwilligers en hun partners zich voor een bijzondere nieuwjaarsreceptie. De Belbus bestaat 12,5 jaar en dat werd gevierd met een smakelijk buffet in eetcafé De Crimpenaar.

Burgemeester en wethouders prikten een vorkje mee om nog eens te benadrukken hoe belangrijk zij de Belbus vinden binnen de gemeente. Burgemeester Martijn Vroom ging daar tijdens een korte toespraak nader op in en roemde de inzet van de vrijwilligers die met elkaar het seniorenvervoer in Krimpen verzorgen.

“Een aantal van hen al vanaf het begin”, constateerde hij. Onder de vrijwilligers van het eerste uur twee medeoprichters, Paul in het Veld en Harry Bless, die als voorzitter en secretaris nog altijd deel uitmaken van het bestuur en een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van deze vrijwilligersorganisatie. Onder hen ook meerdere vrijwilligers die er ondanks hun leeftijd nog steeds geen genoeg van krijgen. Hans de Kwant bijvoorbeeld, 81 jaar inmiddels, maar nog ten minste één dagdeel per week op de bus als bijrijder. En het echtpaar Jan en Lies Poelman die van meet af aan samen een bus bemannen. “Ik herinner me nog dat we de allereerste ochtend maar vier ritten hadden, de week erna niets en dat het daarna voorzichtig begon te lopen”, aldus Lies.

Dat is nu wel anders. Zestig of meer ritten op een ochtend of middag is allang geen uitzondering meer. In 2017 werden er in totaal meer dan 26.000 uitgevoerd met de drie VW Crafters waarover de Stichting Belbus beschikt. Tijdens zo’n druk dagdeel zijn acht vrijwilligers tegelijk in de weer. Een chauffeur en een bijrijder in iedere bus, een telefonist(e) en een planner die de ritten zo efficiënt mogelijk over de bussen verdeelt. Dat verklaart meteen waarom de Belbus over maar liefst 75 vrijwilligers beschikt, die de diensten onder elkaar verdelen.

belbus2

De doelstelling van de Stichting Belbus is in de afgelopen 12,5 jaar niet veranderd: ‘Het vervoeren van deur tot deur van Senioren (60+) binnen de gemeente Krimpen aan den IJssel om zo te voorkomen dat zij in een sociaal isolement geraken en om met dit vervoerssysteem hun mogelijkheid tot deelname aan het maatschappelijk en sociaal verkeer te vergroten’.

Op dit moment zijn bijna vijfhonderd Krimpenaren lid van de Belbus. Sommigen maken er incidenteel gebruik van, bijvoorbeeld als ze naar het Gezondheidscentrum moeten, anderen wekelijks of zelfs dagelijks. De halte ‘Crimpenhof Smit Mode’ is verreweg de meest populaire bestemming. Dankzij de Belbus kunnen de gebruikers gemakkelijk naar het winkelcentrum voor hun dagelijkse boodschappen. Ook deelnemers aan de activiteiten voor ouderen die op meerdere locaties in de gemeente worden georganiseerd maken dankbaar gebruik van de Belbus. Voor de kosten hoeven ze het niet te laten. Het lidmaatschap kost € 6,- en een ritje maar 45 cent. Mogelijk doordat alle vrijwilligers zich belangeloos inzetten en veel plaatselijke ondernemingen en organisaties de Belbus financieel steunen.

“Zonder die steun zouden we niet kunnen blijven bestaan”, weet voorzitter In het Veld.

“Ga zo nog lang door”, besloot burgemeester Vroom zijn rede. “U bent met elkaar van onschatbaar belang voor het welzijn van onze oudere medeburgers.”

belbus3

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.