Begeleidster Zakia laat racewens cliënt in vervulling gaan

Deel dit:

Zakia Aouadi en RTV Krimpenerwaard-presentator Dirk Molenaar.

Zakia Aouadi en RTV Krimpenerwaard-presentator Dirk Molenaar.

SCHOONHOVEN – Adriaan Hermsen ziet een wens uitkomen: in januari mag hij racen op het circuit van Zandvoort. Ook andere cliënten van de Gemiva-SVG groep mogen mee naar de badplaats. Het initiatief hiervoor komt van begeleidster Zakia Aouadi. Zij kwam zaterdagmiddag aan het woord in de Lunch & Brunch Expo van RTV Krimpenerwaard.

Adriaan (41), bewoner van Gemiva-woonlocatie De Populier in Schoonhoven, heeft een ernstige meervoudige lichamelijke beperking waardoor hij al zijn hele leven gebonden is aan een rolstoel. Gemiva-begeleidster Zakia Aouadi kwam uit gekkigheid met het idee om iets ‘spectaculairs voor hem te doen. “We hebben hem de vraag gesteld wat hij nog graag zou willen doen”, vertelde ze in de uitzending. “Gewoon iets geks. Hij kan zelf niet praten. Vroeger ging dat wel, maar door een latere ingreep in zijn keel is een direct gesprek niet mogelijk. Hij maakt nu gebruik van een spraakcomputer die hij met zijn hoofd bedient. Als je net bij hem binnenkomt, denk je ‘man, wat lul je nou’, maar wij kunnen ‘m heel goed volgen. Het is een spel. Hij kan heel goed aangeven of het een ja of nee is. Hij is koppie-koppie en snapt echt wel wat je bedoelt.”

Humor
Adriaan staat bekend om zijn humor. Zo klaagt hij volgens Zakia regelmatig over de belbus die hem en anderen cliënten naar het activiteitencentrum Thiendenland brengt. “Bijvoorbeeld dat de bus te hard gereden heeft of over de gordel. Nog geen tien minuten later wil hij dan naar huis. Dat gebeurt natuurlijk niet, want hij moet aan het werk. Zo zijn we ideeën gaan spuien. Adriaan kwam met het in brand steken van het activiteitencentrum, maar dat leek ons toch niet zo’n goed idee. We kwamen uiteindelijk uit het crossen met de belbus op Zandvoort.” Adriaans reactie: “Wil je voorzichtig met me rijden.”

Draaiboek
Frits Bruens van de belbus omarmde het idee direct. Ook bij het Circuitpark Zandvoort twijfelde men geen moment, waarmee de wilde plannen daadwerkelijk vorm kregen. Dinsdag 10 januari werd geprikt als datum voor het racespektakel. Er ligt een heus draaiboek klaar om alles in goede banen te leiden en verschillende sponsors meldden zich om hun steun aan te bieden.

Adriaan is niet de enige die 10 januari groen licht krijgt. Ook andere cliënten van de Gemiva-SVG groep stappen in voor een racerondje over het Zandvoortse asfalt.

Om hen allemaal te vervoeren, rijden er meerdere auto’s mee. Zakia: “Dat wordt gesponsord vanuit een autobedrijf. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.” Adriaan zelf vindt het zelf vooral allemaal heel spannend. “De aandacht die er voor is en alle reacties die hij krijgt, worden hem bijna teveel. Zijn reactie is dan: ‘Stoppen’.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.