Advies klokkenmaker Yordi Bok over instellen wintertijd

Deel dit:

 

Klokkenmaker Yordi Bok

Klokkenmaker Yordi Bok

SCHOONHOVEN – Komende zaterdag- op zondagnacht gaat de wintertijd weer in. Prettig voor degenen die een uur langer willen slapen. Minder prettig voor degenen die nachtdienst hebben en die met lede ogen moeten zien dat de nacht een uur langer duurt. Als de regering besluit dat de wintertijd de blijvende tijd wordt is komend weekend historisch: dat is het de laatste keer dat de klok verzet gaat worden.

Twee keer per jaar zijn veel mensen een paar dagen van slag doordat hun biologische klok ontregeld is. Maar ook mechanische klokken kunnen ontregeld raken wanneer op een onjuiste manier de tijd wordt verzet. “Het beste is om de klok stil te zetten bij het overschakelen naar de wintertijd”, aldus klokkenmaker Yordi Bok. Op het moment dat je de wijzers terug gaat draaien, dan is er een kans dat er een onderdeel afbreekt of dat de klok van slag raakt. Als dat gebeurt zijn we verder van huis.”

IMG_1715Sinds dit jaar heeft Yordi een eigen atelier Twintes aan de Haven 62 in Schoonhoven. Yordi is vorig jaar afgestudeerd op de vakschool en heeft naast de opleiding tot goud- en zilversmid zich ook gespecialiseerd in uurwerktechniek en edelstenenslijperij. De naam Twintes is afgeleid van de twee Golden Retrievers Twinkel en Tess die wonen in zijn ouderlijk huis. Het gaat goed met de zaak. “Het loopt hartstikke goed en er is voldoende werk. Er gaan steeds meer klokkenmakers met pensioen en er is minder aanwas van nieuw opgeleide klokkenmakers.”

Volgens Yordi is zijn advies dat de regering moet besluiten om blijvend over te schakelen op de wintertijd. “Dit sluit het beste aan op onze biologische klok.” Aan het einde van het gesprek staan we nog even stil bij een bijzondere klok die gerepareerd moet worden. Op de vraag of het wel eens voorkomt dat hij de reparatie niet kan uitvoeren antwoord Yordi zelfverzekerd: er heeft nog nooit een klok van mij gewonnen dus deze ook niet.”

Klokkenmaker Yordi Bok is komende zaterdag te gast bij RTV Krimpenerwaard tussen 12.00 en 14.00 uur.

IMG_1716

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.