Inloopavond over natuurgebied Veenweiden

Deel dit:

veenweiden1BERKENWOUDE – In cultureel centrum De Zwaan in Berkenwoude vindt donderdag 20 september een inloopavond plaats over de plannen voor het natuurgebied Veenweiden Krimpenerwaard. Inwoners kunnen vragen stellen over aanpassingen van het waterpeil en het bestemmingsplan.

Deze aanpassingen zijn nodig om nieuwe natuur mogelijk te maken, om bodemdaling tegen te gaan en om landbouw en recreatie te kunnen versterken. De plannen zijn ook in te zien op de website van het waterschap en de gemeente.

Hoogheemraad Dorenda Gerts van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, is lid de stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard, die de versterking van natuur, landbouw, recreatie en water aanstuurt. Ze vertelt waarom het belangrijk is dat het waterpeil hier en daar wordt aangepast: “Er zijn keuzes gemaakt waar welke natuur al dan niet in combinatie met landbouw moet komen om het gebied te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst. Om deze natuur te faciliteren, moeten waterpeilen worden aangepast. Het verhogen van waterpeilen in veenweidegebied heeft mede als gevolg dat het veen minder snel inklinkt en vermindert dus daar de bodemdaling.”

Overleg met belangengroepen
De grootste veranderingen vinden plaats in een deel van het noorden van de Krimpenerwaard. Daar wordt het peil iets verhoogd. Op andere plaatsen worden dammen en stuwen gerealiseerd. Gerts: “We hebben als overheden in overleg met belangengroepen in het gebied gekeken welke inrichting het meest kansrijk is. Nu hebben we dat vertaald in concrete plannen. Bij de te nemen maatregelen hebben we rekening gehouden met de bestaande situatie, de gewenste situatie en de meest logische aanpassingen daarin. Bijvoorbeeld als het gaat om peilscheidingen, sloten en dammen.”

Eerder dit jaar kon men reageren op de eerste versie van de plannen. Naar aanleiding van reacties daarop zijn het bestemmingsplan en de plannen voor natuurinrichting en waterpeilen op een aantal punten aangepast en concreter gemaakt. Nu liggen de nieuwe versies van de plannen ter inzage.

Geïnteresseerden kunnen de plannen inzien en erop reageren met een zienswijze. De inloopavond is tussen 17.00 en 21.00 uur.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.