CDA wil opheldering over mogelijk datalek inwoners Krimpenerwaard

Deel dit:

datalekKRIMPENERWAARD – Het CDA in Krimpenerwaard wil van het college opheldering over een datalek bij de gemeente. Bij de ‘hack’ zijn mogelijk de persoonsgegevens van ongeveer 5000 inwoners op straat beland. De christendemocraten willen helderheid over de risico’s voor inwoners door dit tweede lek van gegevens in korte tijd.

Het lek was in november, maar werd pas afgelopen week bekendgemaakt op de gemeentelijke website. Het Algemeen Dagblad berichtte erover, waarna het CDA aan de bel trok.

“Waarom heeft het college een maand gewacht om hier informatie over vrij te geven en waarom primair via de media?”, vraagt fractievoorzitter Jan Dekker zich af. “Gegeven dat er in korte tijd twee keer persoonsgegevens van inwoners van de gemeente Krimpenerwaard benaderbaar zijn geweest en het CDA geen signalen heeft van adequaat handelen van de betrokken bestuurders, willen wij op korte termijn helderheid over de risico’s voor onze inwoners door deze lekken, alsmede over de genomen maatregelen om dit soort ‘lekken’ maximaal te voorkomen.”

Virus
In november ontving de gemeente Krimpenerwaard een e-mailbericht dat was besmet met een virus. De besmetting was zeer kort en het virus is direct vernietigd. Het virus had mogelijk toegang tot persoonsgegevens van een groep van ongeveer 5000 inwoners. Het gaat om gegevens als namen en adressen, geboortedata, e-mailadressen en burgerservicenummers. De gemeente heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van het mogelijke lek.

De gemeente laat via haar website weten, het ‘heel vervelend’ te vinden dat dit heeft kunnen gebeuren. “Daarom zijn we samen met een extern onderzoeksbureau een onderzoek gestart. Iemand die kwaad wil, kan misbruik maken van de gegevens. Misbruik van persoonsgegevens valt niet uit te sluiten. Wij adviseren inwoners die een vermoeden hebben van misbruik om dit te melden via het telefoonnummer 14 0182.” De gemeente zegt extra maatregelen te hebben getroffen om herhaling te voorkomen. “Ook zijn we alert op signalen van misbruik.”

CDA’er Dekker wil weten of het incident verwijtbaar is aan een beperking van de gemeentelijke firewall, “of inderdaad aan het beschikbaar hebben van persoonlijke gegevens op een laptop zoals enige tijd geleden bij het SVHW her geval bleek?”

Laptop
Dit is de tweede keer binnen korte tijd dat persoonsgegevens mogelijk zijn gelekt. Een paar weken terug maakte het gezamenlijke belastingkantoor SVHW in Klaaswaal bekend dat een laptop was gestolen van een leverancier. Mogelijk staan daarop gegevens van inwoners en bedrijven van de twintig gemeenten die aangesloten zijn bij SVHW, waaronder Krimpenerwaard.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Henk Peter zegt:

  Zou het niet netjes van de gemeente zijn als ze iedereen waarvan mogelijk gegevens gestolen zijn een brief sturen om een en ander uit te leggen en aan te geven waar je op moet letten? Of iedereen een nieuw BSN?
  Het is werkelijk verbijsterend te lezen hoe laks met veiligheidsregels omgegaan wordt.

 2. Ed Nooder zegt:

  Ik ben het helemaal met Henk Peter eens. Pro-actief informeren van personen die getroffen zouden kunnen worden door misbruik van hun gegevens lijkt me wel het minste wat ze kunnen doen . In het vaktijdschrift DataCenterWorks van juni jl. kwam nog een medewerker van de IT afdeling van de gemeente aan het woord toen het ging over het nieuwe datacenter van de gemeente in Lekkerkerk:
  “Ook alle data van de gemeente Krimpenerwaard wordt in dit datacenter gehost. We hebben
  er bewust voor gekozen alle data van de gemeente met het oog op privacy binnenshuis
  te hosten”……………………….. Ik vraag me af, of er daarbij ook goed naar de IT-security is gekeken? Of is dit een lek in de categorie “slordige ambtenaar laat usb stick of laptop met data slingeren en is rijp voor strafontslag?” We laten ons graag informeren beste gemeente……

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.