Column: Nieuw kabinet en de lokale omroep 

Deel dit:

vroom

Nou, daar zijn ze dan. Een nieuw kabinet. Erg benieuwd wat ze er van gaan maken, maar mede afgaande op de verrassende keuzes voor de bewindslieden heb ik best hoge verwachtingen.

Niet eerder heeft er in een coalitieakkoord zo nadrukkelijk een tekst gestaan over de lokale omroepen. Het is onderdeel van de grote veranderingen waar de omroepsector de afgelopen jaren mee van doen heeft. Een erkenning van de grote vorderingen die ze maken.

Maar bovenal een signaal dat de lokale overheden met de dag belangrijker worden. Gemeenten krijgen zo’n beetje elk jaar meer taken vanuit het Rijk. Dat vraagt om een stevige controleur: de lokale omroepen niet als criticaster, maar als onafhankelijke waakhond.

In de Tweede Kamer én in veel gemeenteraden zitten mensen die denken dat politici een stem hebben wat omroepen zouden moeten uitzenden. Niet dus. Inhoudelijk zijn ze autonoom. Maar het bestaansrecht is mede gebaseerd op het stellen van de juiste vragen.

Doet de gemeenteraad wat ze moet doen? Doen ze dat goed? Doet het gemeentebestuur dat, wat moet? Meer dan ‘alleen’ verslaggeven, ook feit-checken en onderzoeken. Samenwerkend in de streek, ondersteund door de branchevereniging én nu dus door het kabinet. 

Succes!

Martijn Vroom
Burgemeester Krimpen aan den IJssel. 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Blij met deze reactie van een lokaal bestuurder, en ook feitelijk zo juist. Hoop van harte dat de hoop die uit dit bericht spreekt richting de houding van het nieuwe kabinet tegenover de lokale omroep, gerechtvaardigd zal blijken te zijn.

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.