Column: gekozen burgemeester vs de wethouders

Deel dit:

vroomDe gekozen burgemeester komt er aan en zal nogal wat veranderen. De meeste van de zittende burgemeesters zal niet mee doen met burgemeestersverkiezingen. Dat hoeft geen reden te zijn om het niet in te voeren.

Wellicht wil Nederland wel grotendeels andere mensen op die plek?

Nederland is een wethoudersland.

Via coalitievorming nemen wethouders plaats in het gemeentebestuur. Burgemeesters door het hele land zijn terughoudend in het politiek proces. In de meeste gemeenteraden heeft een meerderheid een coalitieakkoord gesloten en dat wordt netjes uitgevoerd.

De burgemeester houdt zich, ik ook, vervolgens op de vlakte over hoogpolitieke onderwerpen. Mij hoort u wel over ‘taal’ en ‘veteranen’, maar niet over wel-of-niet een extra brug of tunnel. Niet over wel-of-niet windmolens. En zo nog duizend onderwerpen.

Pas nadat de gemeenteraad, of het coalitieakkoord, bepaalde posities heeft ingenomen, volgt de burgemeester. Datzelfde geldt voor stemmen in B&W. Hoewel de burgemeester soms zelfs een dubbele stem heeft, wordt deze zo min mogelijk ingezet.

De gekozen burgemeester gaat dat veranderen.

Dan gaat de burgemeester vooraan staan, juist als eerste z’n mening laten klinken en laten gelden. Dat kan niet anders. En dat gaat direct in mindering op de positie van de wethouders. En dus van de coalitiepartijen.

Martijn Vroom
Burgemeester Krimpen aan den IJssel. 

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.