Wandelen door Krimpen op Open Monumentendag

Deel dit:

wandelingKRIMPEN AAN DE LEK- De dorpskern van Krimpen aan de Lek staat niet algemeen bekend als een toeristische trekpleister met talloze historische bezienswaardigheden. Toch is er veel meer te ontdekken dan de toevallige passant zou vermoeden.

Op tal van plekken zijn gebouwen en objecten te zien die de moeite waard zijn. Zeker als je iets meer te weten komt over de geschiedenis van het gebouw of de plek.

De historische vereniging Crempene stelde een dorpswandeling samen die voorbij gaat aan maar liefst 57 oude en nieuwere bezienswaardigheden. Heel oud is bijvoorbeeld de enige overgebleven sloot in het centrum, die al in de elfde eeuw met de hand werd gegraven. Nieuw zijn de pinakels op het dak van het in 2016 geopende Cultuurhuis. Twaalf kunstwerken die thema’s verbeelden die kenmerkend zijn voor Krimpen. En daartussen woonhuizen en gebouwen die honderd jaar of meer oud zijn, vooral te zien in de Dorpsstraat en aan de Rijsdijk, kunstwerken op tal van plaatsen en natuurlijk de beeldbepalende watertoren, die sinds 1910 fier boven het dorp uitsteekt.

Crempene heeft onder redactie van Elza Moerkerken van alle 56 hoogtepunten een korte beschrijving gemaakt en opgenomen in een wandelboekje. Of 65 hoogtepunten eigenlijk, want wie na vijf kilometer wandelen door de dorpskern meer wil, kan nog een uitstapje maken via de Middelland en de Molendijk naar de begraafplaats.

Bij het wandelboekje hoort een duidelijke routebeschrijving, waarmee geïnteresseerde wandelaars op stap kunnen. Op Open Monumentendag op zaterdag 9 september zitten vrijwilligers van de historische vereniging tussen 11.00 en 16.00 uur klaar om belangstellenden het boekje en de wandelkaart te overhandigen. De kosten bedragen niet meer dan 1,50 euro en na betaling daarvan kan men meteen op stap. Begin en eindpunt zijn in het Cultuurhuis, waar ook de Werkgroep Archeologie Nederlek aanwezig is met een collectie bodemvondsten, gedaan tijdens de laatste dijkversterking en de lunchroom open is voor een versnapering. 

Wie andere plannen heeft op 9 september: na Open Monumentendag blijft het boekje verkrijgbaar aan de balie van het Cultuurhuis. 

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.