Tentoonstelling verenigt plaatsen in de Krimpenerwaard

Deel dit:

Botresten en uithangbord van de Groote Boer uit Lekkerkerk.

Botresten en uithangbord van de Groote Boer uit Lekkerkerk.

KRIMPEN A/D IJSSEL – In het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel is de nieuwe tentoonstelling ‘Eenheid in Verscheidenheid’ te zien. Deze tentoonstelling verenigt alle plaatsen in de Krimpenerwaard, met uitzondering van Krimpen aan den IJssel. De nieuwe gemeente Krimpenerwaard vormde hiervoor de directe aanleiding.

In samenwerking met lokale historische verenigingen uit alle hoeken van de Krimpenerwaard, worden verhalen en objecten uit de geschiedenis van de steden, dorpen en buurtschappen, in het Streekmuseum gepresenteerd. De verscheidenheid van de inwoners van de Krimpenerwaard staat centraal in de verhalen over traditionele ambachten en de dorps- en vakscholen. Er wordt ook stilgestaan bij bijzondere mannen en vrouwen uit de regio, die elk op hun eigen manier kleur of vorm hebben gegeven aan de Krimpenerwaard. Zo ook de legendarische Groote Boer van Lekkerkerk, die in de zeventiende eeuw veel opzien baarde vanwege zijn reusachtige lengte.

De eenheid van de Krimpenerwaard wordt geïllustreerd aan de hand van diverse regionale zomer- en wintersporten. Zodoende wordt het karakteristieke landschap van rivieren, weilanden, en bossen verweven met de bijdragen van de historische verenigingen. Hierbij is ook ruim aandacht voor de bijzondere plekken en gebouwen in de Krimpenerwaard; sommige nieuw en modern, anderen al vele eeuwen oud. Een kenmerkend voorbeeld is de scheve toren van de Stolwijkse kerk.

De tentoonstelling ‘Eenheid in Verscheidenheid’ biedt alle inwoners van de Krimpenerwaard de kans om hernieuwd kennis te maken met hun eigen verleden en met opmerkelijke verhalen en objecten uit naburige plaatsen. De tentoonstelling is te zien van 21 maart tot en met 6 juni.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.