Ontdek de Meesters van de Zilverstad tijdens het Zilverweekend

Deel dit:

Edelsmid Wendy van Buren aan het werk.

Edelsmid Wendy van Buren aan het werk.

SCHOONHOVEN – Nog tot eind september staat Schoonhoven in het teken van het jaarlijkse Nazomerfestival. Op verschillende locaties in de Zilverstad zijn ruim vijftig culturele, sportieve en andere evenementen.

“Een festival in Zilverstad Schoonhoven zonder aandacht voor zilver? Dat kan natuurlijk niet. Daarom organiseren we in het weekend van 22 tot en met 24 september het nieuwe Nazomer Zilverweekend. Ontdek zelf ‘Meesterstad & Masterpiece 2017 in Schoonhoven’ via rondleidingen, wandelingen, meesterstukken, masterclasses en nog veel meer activiteiten”, vertelt René Kappers, initiatiefnemer namens het Goud- en zilversmidsgilde St. Eloy. 
 
‘Wat is jouw Meesterstuk of Masterpiece?’ Deze vraag stelde het Gilde aan alle Schoonhovense zilversmeden, met verrassende antwoorden. “Voor de een is dat een technisch of een artistiek hoogstandje, voor de ander een sieraad met grote emotionele waarde voor hemzelf of een klant. En voor een derde is het zilverkunst wat het publiek erg mooi vindt”, licht Kappers toe.

Voor wie benieuwd is naar ‘Masterpieces 2017’: ze zijn allemaal zien tijdens de Meesterstad Zilverwandeling langs ateliers en winkels die hun meesterstuk letterlijk en figuurlijk in de etalage zetten. Tegelijk zijn ook de meesterstukken van de eindexamenleerlingen van de Zilvervakschool te bewonderen. Hun ‘proeven van bekwaamheid’ worden geëxposeerd in het Zilvermuseum.
 

René Kappers toont een Meesterteken-tegel.

René Kappers toont een Meesterteken-tegel.

Meestertekens liggen op straat De Zilverwandeling is niet de enige ‘meesterlijke’ wandeling in het Zilverweekend. “Vrijdag openen we het Zilverweekend namelijk feestelijk met de premièrewandeling langs de Meesterteken-tegels die door het hele centrum te vinden zijn. Deze ‘Silver walk of fame’ voert belangstellenden langs het unieke teken waarmee elke zelfstandig werkende goud- en zilversmid al eeuwenlang zijn werk signeert.” De tegels – binnenkort ook opgenomen in de Schoonhoven-app – liggen op plaatsen waar vroeger en nu goud- en zilversmeden woonden en werkten. De wandeling start aan de Haven en eindigt bij ‘Zilver aan de Lek’, de oudste zilversmidwerkplaats van Schoonhoven.
 
“Meesterschap draait niet alleen om vakmanschap en kwaliteit maar ook om het doorgeven van je kennis. Daarom tonen studenten van de Masterclass 2017 in de Veerpoort wat zij leerden tijdens de masterclass die zij volgden.”

Er valt veel op te steken over vakmanschap in de Zilverstad. Bijvoorbeeld zaterdag tijdens de uitreiking van het eerste exemplaar van het boekje ‘Schoonhoven Meesterstad 2017’ bij Artis Causa. Of tijdens het Meesterstad Zilverspreekuur in het Zilvermuseum waar bezoekers hun eigen goud en zilver kunnen laten taxeren.

Naast het Zilvermuseum zijn ook in het Edelambachtshuys meesterstukken uit vroeger tijd te bewonderen tijdens de exclusieve presentatie van deze meesterstukken uit Schoonhoven. Zondag om 16.00 uur wordt het eerste Nazomer Zilverweekend afgesloten met een feestelijke slotbijeenkomst bij de Masterclass 2017 in de Veerpoort die dit weekend speciaal voor het publiek geopend is.

zilver

Meer informatie over het festival en het Zilverweekend en het programma is te lezen in de programmafolder bij horeca, winkels en zilversmeden, en te vinden op www.nazomerfestival.info

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.