Nieuwe tentoonstelling Zilvermuseum: ‘Designed by Nature’

Deel dit:

zilver1SCHOONHOVEN – Het Zilvermuseum in Schoonhoven presenteert ‘Designed by Nature’. Met deze tentoonstelling haalt het museum de natuur letterlijk in huis. In de thema’s aarde, lucht en water wordt de zilveren natuur teruggeplaatst in zijn natuurlijke habitat. Te zien van 4 oktober tot en met 10 juni.

Eeuwenlang is de natuur een bron geweest voor kunstenaars en ambachtslieden. Een bron van inspiratie, in vorm of materiaal. Zo ook voor goud- en zilversmeden.

“De natuur in al zijn variaties, soms letterlijk, omhuld in goud en zilver”, licht museumdirecteur Marcel Teheux toe. “Als het ware bevroren in tijd en ruimte door edelmetaal. Hoe zou het zijn als je deze dieren, bloemen en planten weer terug in de natuur zou zetten? Door mensen gemaakt, in een glimmend materiaal, onbeweegbaar? Welk schril contrast zou dat geven met de levendige en immer bewegende natuur?”

zilver2

Topstukken verrassend gecombineerd
De tentoonstelling laat zilveren topstukken zien met een verscheidenheid aan vormen en materialen uit en van de natuur. Zilver van onder anderen het Rijksmuseum, Gemeentemuseum Den Haag, Koninklijke Verzamelingen en nog nooit eerder getoond bijzonder zilver uit privéverzamelingen.

Teheux: “Er is een goede mix tussen ‘oud zilver’ en zilveren stukken die in de laatste decennia zijn gemaakt. Zo zijn er spannende combinaties gemaakt zoals de Turboschelpbeker van Daniel Schilperoort (1607) en Nautilus van Tamara van Kekerix (2014). En een zilveren doos in de vorm van een zwaan, gemaakt door Huybert van de Berch (1639), wordt samen geplaatst met het object Bird van Evert Nijland (2014).”

De tentoonstelling is door het gehele museum te zien. Op onverwachte plekken komt de bezoeker de zilveren objecten en sieraden uit de natuur tegen. Teheux: “Uiteraard wordt ook het zilver uit de eigen collectie in de vaste opstelling niet vergeten. In het kader van de tentoonstelling is er een speciaal activiteitenprogramma opgesteld met o.a. workshops, muziek, lezingen, rondleidingen en taxatiedagen. Ook is er een educatief programma het basis en voortgezet onderwijs.”

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.