Krimpenerwaardse deelname bij Zeeuwse Bietentocht

Deel dit:

bietentochtKRIMPENERWAARD – De Zeeuwse Bietentocht wordt van 19 tot en met 22 oktober voor de zeventiende keer gehouden. Aan de zeiltocht doen dit jaar 28 traditionle platbodems mee. Er varen ook deelnemers uit de Krimpenerwaard mee.

Aan het eind van de negentiende eeuw kreeg de verwerking van suikerbieten een industrieel karakter. Hele vloten zeilende binnenvaartschepen werden ingezet om het transport vanuit allerlei bietenhavens naar de suikerfabrieken te verzorgen. In Zeeland wordt de herinnering aan deze bietencampagnes
jaarlijks op een bijzondere manier in ere gehouden met De Bietentocht.

De tocht wordt uitsluitend gevaren door traditionele platbodems. Ook uit de Krimpenerwaard zijn er verschillende deelnemers. Zo is de lemsteraak Chantecler van Tom van Veen uit Krimpen aan de Lek er al voor de zestiende keer bij. Verder kent de 27 meter lange Hollandsch Diep van schipper Pieter van der Wulp ook vrijwel alleen bemanning uit onze regio.

Zondag 18 oktober is het zeker de moeite waard om bij de opwarmer van deze tocht te gaan kijken, als alle schepen tussen 11:00 en 16:00 uur vanaf de sluis Goese Sas naar Wilhelminadorp worden ‘gejaagd’ door een span sterke trekpaarden. Tijdens dit folkloristische schouwspel wanen de vele toeschouwers langs de route zich even in vroegere tijden, wanneer zij de snuivende paarden zien werken om de oude schepen met stoere schippers en traditioneel geklede bemanning voort te trekken door het water.

Na Wilhelminadorp varen de schepen op eigen kracht verder naar de haven van Goes, waar toeschouwers de vaartuigen tot wel 38 meter lang van dichtbij kunnen bekijken en de sfeer kunnen proeven van de Zeeuwse beurtvaart.

Op maandag gaat de vierdaagse tocht dan echt van start. Achtentwintig schepen doen Yerseke, Colijnsplaat, Zierikzee en De Heen aan. Op donderdag is het slot in Willemstad met een heuse bietenkeuring op de kade door een oud-keurmeester van de Suikerunie.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.