Deelnemers proeverijenroute halen lampen op

Deel dit:

Boerderij aan de Achterbroek 25 in Berkenwoude. Een van de locaties waar de lampensets worden uitgereikt. (Foto:  Fotoclub Vlist)

Boerderij aan de Achterbroek 25 in Berkenwoude. Een van de locaties waar de lampensets worden uitgereikt. (Foto: Fotoclub Vlist)

KRIMPENERWAARD – Deze week halen de ruim 140 deelnemers aan de verlichte proeverijenroute Krimpenerwaard hun lampensets op. Dat gebeurt donderdag en vrijdag bij boerderijen aan de Achterbroek in Berkenwoude en op de Benedenberg in Bergambacht. Het zijn twee van de ruim 140 adressen die tussen 1 en 17 februari aangelicht worden tijdens de tweede verlichte proeverijenroute in het Groene Hart. Met streekbewoners organiseert Stichting Het Platteland drie weken deze smakelijke route.

Bijzonder element van deze route zijn de PROEFboerderijen. Hier zijn kleine ‘proeverijen op de boerderijen’ met bijvoorbeeld wild uit de streek, vlees van het eigen bedrijf, diverse warme melkdranken, weipap, biest, smoort, boerenkaashapjes, soepen, biologische sappen en stoofpeertjes uit de eigen boomgaard.

Op de Hillegonda Hoeve is een boergondisch driegangenbuffet. Op weer andere locaties zijn bezoekers van harte welkom om zelf – tussen de koeien, de lammetjes en de paarden – te horen hoe men nú op een boerenbedrijf woont en werkt. Er zijn rondleidingen door kaasmakerijen en op andere plaatsen zijn in de voormalige agrarische bedrijfsgebouwen muziek op de deel en enkele tentoonstellingen met schilderijen van eigen hand, foto’s van weide- en erfvogels en van oude boerderijen. Verder is er onder meer oud houten gereedschap te zien, een maquette van een middeleeuwse ontginningsboerderij en er zijn wolproducten en boerderijboeken te bekijken en te koop.

Er rijdt er een bus voor de Zonnebloem en ook een voor mensen die met een gids langs de aangelichte boerderijen willen gaan.

Boekje en routekaart
Eigenlijk zijn er twee routes. De start is bij de twee ophaalbruggen nabij de ‘kaas’rotonde van Stolwijk. Na de Benedenkerk- en Benedenheulseweg heb je de keus: rechtsom naar de Achterbroek en het Beijersche of via de Zuidbuurt, Beneden- en Bovenberg door het pittoreske Vlist.

De deelnemers benutten de komende dagen om hun boerenbedrijven, woonboerderijen en oude bomen zo fraai mogelijk te tonen aan het publiek, dat verwacht wordt op de avonden van 1, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 en 17 februari tussen 19.00 en 22.00 uur.

Het programma van de eerste week en de routekaart verschijnt dit weekend op www.verlichteproeverijen.nl. Vanaf 31 januari is een boekje met korte beschrijvingen en foto’s van de deelnemende adressen beschikbaar. Bij het boekje hoort een routekaart en een overzicht van de activiteiten.

Een setje is voor drie euro te koop bij de diverse boerderijwinkels in de Krimpenerwaard, boekhandel Slingerland in Bergambacht, rijwielhandel Boom in Schoonhoven, Berkenwoude en Krimpen aan den IJssel, Welkoop in Haastrecht en Prima De Wens in Stolwijk. Ook de deelnemers die ’s avonds te bezoeken zijn, verkopen ze. Wie nu al meer wil weten, kan contact opnemen met Lyanne de Laat via telefoonnummer 06- 30013037 of e-mail info@verlichteproeverijen.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.