Algerabrug van Meccano in Streekmuseum Krimpenerwaard

Deel dit:

museum1KRIMPEN A/D IJSSEL – In het Streekmuseum in Krimpen aan den IJssel is tijdens de herfstvakantie een elektrisch werkend model van de 60-jarige Algerabrug te zien, compleet met de sluis en de stormvloedkeringen aan weerszijden van de brug.

Het model is gebouwd van Meccano, een in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw populair speelgoed, waarmee je van alles kon maken. De inmiddels 85-jarige voormalige binnenschipper Pieter de Jong maakte er een jaar of twintig geleden tijdens een bezoek aan het Streekmuseum kennis mee. Hij was meteen verkocht en werd vaste klant bij een winkel in materialen voor modelbouwers in Rotterdam. Daar kocht hij dozen vol Meccano-onderdelen en complete bouwdozen.

“De winkel bestaat niet meer en het van oorsprong Engelse merk evenmin”, vertelt hij met enige spijt. Maar De Jong heeft voldoende in voorraad om zijn modellen te realiseren. Hoewel hij soms eerder gebouwde objecten zoals bruggen, kranen en een reuzenrad moest afbreken om aan een nieuw project te kunnen beginnen. “Gelukkig maar”, lacht mevrouw De Jong, “want ik zou niet weten waar we al die modellen moeten laten.” Nu dus de Algerabrug met bewegend brugdeel en sluisdeuren en schuivende stormvloedkeringen. Een bijzondere constructie die precies lijkt op het origineel en ook nog echt werkt.

museum2

Het Streekmuseum is deze vakantieweek geopend op de gebruikelijke tijden, dinsdag tot en met zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur. Omdat het herfstvakantie is, zijn er een paar bijzondere activiteiten die vooral kinderen zullen aanspreken.

Tegels beschilderen
In de tijd dat de museumboerderij werd gebouwd (rond 1690) versierde men de keuken, maar ook de woonkamer vaak met mooi beschilderde tegels en tegeltableaus. Het museum heeft nog ruim 100 tegels in de collectie. Losse tegels, tableaus als wandversiering of ingelijst als schilderijtje.

Op dinsdag 23 oktober kunnen kinderen vanaf zes jaar om 12.30 uur (tot 14.00 uur) en om 14.30 uur (tot 16.00 uur) tegeltjes komen beschilderen. met als voorbeeld tegels uit het museum. “Wij vertellen dan ook iets over de tegels in ons museum”, belooft Janine Nauta, directeur van het Streekmuseum.

Zintuigentocht
Op woensdag 24 oktober vanaf 14.30 uur, wordt voor jong en oud er in de tuin van het Streekmuseum, een zintuigentocht georganiseerd onder begeleiding van Hanna Blacquiere. Zij heeft met medewerking van de tuinvrijwilligers een heel eigen tuintocht bedacht en ontworpen. Deelnemers maken een ronde door de tuin, waarbij ze stilstaan bij de geur, kleur, smaak, vorm en structuur van het groen dat ze tegenkomen. Oude en nieuwe verhalen, sprookjes, weetjes en recepten passeren de revue. Indien mogelijk worden er blaadjes en kruiden geplukt, waar men later een heerlijk fris sapje of een kopje thee van drinkt.

Voor de tocht betalen volwassen 2,50 euro en kinderen 1,25 euro. Dit is inclusief een (kruiden)drankje of kopje (kruiden)thee na afloop. Wie na de tocht het Streekmuseum wil bezoeken betaalt daarvoor de normale entreeprijs. Aanmelden kan via info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl of (0180) 514866.

Dit vind je misschien ook leuk...

error: Content is beschermd. Neem contact met ons op indien u gebruik wilt maken van onze content.